In 5 min. vrijblijvend een offerteBesparen vanuit je luie stoelGeen extra kosten, wel extra hulp

Dit zeggen klanten over ons

Hoe werkt vloerverwarming?

Bij vloerverwarming liggen er buizen onder de vloer waar warm water doorheen gaat. Het is hierdoor niet zichtbaar. Deze verwarming geeft warmtestralingen af, waardoor de vloer en de rest van je woonkamer verwarmt. De temperatuur stel je in met een thermostaat. De warmte trekt gelijkmatig door de hele ruimte, hierdoor is het bijna door de hele woonkamer even warm. Je kunt het gebruiken als hoofdverwarming of bijverwarming. Als je kiest voor hoofdverwarming, heb je geen radiatoren meer nodig.

Thermostaat op de vloerverwarming

De thermostaat van de vloerverwarming zorgt ervoor dat je zelf de temperatuur kunt instellen. Het werkt hetzelfde als een thermostaat op je radiatoren. De thermostaat meet de kamertemperatuur en regelt indien nodig de verwarming. Je stelt zelf een voorkeurstemperatuur in, zodat de thermostaat deze temperatuur vergelijkt met de temperatuur in de kamer. Als de temperatuur in de kamer lager is, dan zorgt de thermostaat ervoor dat het warmer wordt. Een verdeler zorgt ervoor dat de warmte gelijk verdeeld wordt.

Soorten vloerverwarming

Er zijn verschillende soorten vloerverwarming, met vier hoofdsoorten:

  • Natbouwsystemen
  • Droogbouwsystemen
  • Elektrisch
  • Ingefreesd

Natbouwsysteem bij nieuwbouwhuizen of grote renovaties

Bij een natbouwsysteem worden de verwarmingsbuizen direct in de cementdekvloer of anhydriet dekvloer gelegd. Omdat een goede isolatielaag onder de dekvloer van groot belang is, kan de opbouwhoogte van de vloer wel 20 centimeter worden. Hierdoor is deze vorm meestal alleen toepasbaar bij nieuwbouwhuizen of grote renovaties.

Droogbouwsysteem

Voor droogbouwsysteem worden isolatieplaten van polystyreen of piepschuim gebruikt. De verwarmingsbuizen worden in deze voorgevormde platen gelegd, waardoor de warmte gelijkmatig en snel verspreidt. De inbouwhoogte van de vloer is maximaal 10 centimeter. Het is een prima systeem voor woningen die worden gerenoveerd of voor houtskeletbouw huizen.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming wordt vaak als bijverwarming gebruikt in ruimtes waar er niet de hele dag gestookt hoeft te worden, zoals badkamers en hobbykamers. Infrarood vloerverwarming is bijvoorbeeld een elektrische verwarming, waarbij de verwarmingsmatten onder de vloer worden geplaatst. Er zijn ook andere vormen waarbij er gebruik wordt gemaakt van elektrische kabels onder de vloer of elektrische foliesystemen. De diktes, opbouw en capaciteit zijn verschillend. Dit soort verwarming verbruikt veel stroom, dus is het minder verstandig om het als hoofdverwarming in te zetten.

Infrezen van de verwarmingsbuizen

Bij een bestaande vloer kun je de vloerverwarming laten infrezen. Dit betekent dat er sleuven worden gemaakt in de vloer waar de verwarmingsbuizen in komen te liggen. De buizen liggen dicht op de vloerafwerking, waardoor je snel een warme vloer hebt en weinig warmte verliest. Dit wordt vaak bij huizen gedaan die worden gerenoveerd en waarvan de dekvloer in een goede staat is.

Zo wordt vloerverwarming geinstalleerd

Stap 1: De afwerkvloer verwijderen

Voordat de installateur de vloerverwarming kan aanleggen, moet je huis leeg zijn en de afwerkvloer verwijderd zijn. De meeste mensen laten de afwerkvloer verwijderen door een aannemer.

Stap 2: De installatie 

De installateur installeert eerst de leidingen van de verwarming op of in de vloer. Bij een cement- of betonvloer freest de installateur de leidingen in de vloer. Bij een houten vloer plaatst de installateur de leidingen op de vloer, op bijvoorbeeld een noppenplaat.

Stap 3: Voorbereidingen voor de afwerking

Optioneel worden de leidingen meteen dichtgesmeerd, zodat de vloer direct geschikt is voor de afwerklaag. Nadat de installatie is afgerond, kan je aannemer verder met het afwerken van de vloer.

Vloerverwarming temperatuur

De ideale temperatuur van het aanvoerwater van de vloerverwarming is tussen 30 °C en 40 °C. Door een constante lage temperatuur te hanteren, verwarmt het systeem de ruimte goed. Als je huis goede isolatie heeft, is de kamer snel op de juiste temperatuur en voelt het bij deze temperaturen aangenaam aan. ‘s Nachts kun je de temperatuur van de thermostaat 1 tot 1,5 °C lager zetten. Dus als je de thermostaat overdag op 20 °C hebt staan, kan deze ‘s nachts op 18,5 °C. Zet je de temperatuur lager? Dan duurt het opwarmen te lang en kost het juist meer energie.

Zoneregeling vloerverwarming: zo regel je de temperatuur per kamer

Zoneregeling is een systeem waarmee je de temperatuur van de vloerverwarming per kamer instelt. Iedere kamer heeft zelf een thermostaat om de temperatuur in te stellen. Je kunt hierdoor de temperatuur van de woonkamer bijvoorbeeld overdag op 21 graden houden en in de slaapkamer op 18 graden. Hierdoor verwarm je alleen de ruimtes waar je bent op een comfortabele temperatuur, waardoor je stookkosten omlaag gaan. De zoneregeling is een los aan te schaffen product.

Warmtepomp en vloerverwarming, gaat dat samen?

Emiel: “De vloerverwarming en warmtepomp werken heel goed samen, behalve een lucht-lucht warmtepomp. De warmtepomp verwarmt het water niet hoger dan 55 °C, waar de cv-ketel tot wel 80 °C verwarmt. Dit soort verwarming werkt het beste op een lage, maar gelijkmatige temperatuur. Daarom is een warmtepomp zeker geschikt.”

Kies je voor een hybride warmtepomp of all-electric warmtepomp, dan moet je zorgen dat je huis goed geïsoleerd is, denk aan HR++ glas, spouwmuur-, vloer- en dakisolatie. Anders gaat er veel warmte verloren en moet de warmtepomp nog harder werken om het comfortabel warm in huis te hebben. De enige warmtepomp die niet geschikt is voor vloerverwarming, is de lucht-lucht warmtepomp. Deze warmtepomp verwarmt namelijk de lucht in huis en niet het water.

Voordelen van vloerverwarming

  • Het is een energiezuinige manier van verwarmen (tenzij je een elektrische vloerverwarming hebt).
  • Je hebt geen radiatoren meer nodig in de kamer, waardoor je meer ruimte hebt in huis.
  • Het werkt goed met een warmtepomp.
  • Het is mogelijk bij allerlei vloertypes.
  • Er is geen opstijging van warme lucht meer, waardoor stof in huis minder verplaatst.

Nadelen van elektrische vloerverwarming

  • De aanschafkosten zijn hoger dan het aanleggen van radiatoren en er is momenteel geen subsidie voor.
  • Bij een bestaande woning moet je rekening houden met een kortdurende verbouwing, omdat de vloer moet worden opengebroken.
  • Het is vooral interessant voor grote ruimtes, in kleine kamers is het niet altijd rendabel.

Veelgestelde vragen over vloerverwarming

Heb je na het lezen van deze informatie nog een onbeantwoorde vraag? Neem dan snel een kijkje tussen de veelgestelde vragen of neem contact op met een van onze energieadviseurs.

Je bespaart gemiddeld 14% op je gasverbruik. De daadwerkelijke besparing is natuurlijk verschillend per type woning en de kosten van de vloerverwarming. Wil je weten hoeveel jij bespaart met vloerverwarming? Doe dan onze huisscan. Aan de hand van jouw gegevens uit het Kadaster, het Actueel Hoogtebestand en van de Rijksoverheid maken wij gratis en vrijblijvend een berekening van jouw besparing.

Bij vloerverwarming wordt je huis verwarmd door leidingen in de vloer. Hierdoor is de vloer altijd comfortabel warm en heb je geen zichtbare radiatoren meer. Het verwarmt je huis effectief op een lage watertemperatuur. Hierdoor werkt het perfect samen met een warmtepomp. Je huis moet wel goed geïsoleerd zijn, zodat de warmte niet verdwijnt. Ontdek met onze huisscan of vloerverwarming de juiste keuze is voor jouw huis.

Vloerverwarming kan geplaatst worden op zowel houten als betonnen vloeren. Bij houten vloeren plaatst onze installateur deze verwarming op deze vloer. Bij een betonnen- of cementvloer legt de installateur de buizen in de vloer, door te frezen in de vloer. Hierdoor blijft de vloer op dezelfde hoogte.

Dat is afhankelijk van het type vloerverwarming dat onze installateur plaatst. Als er vloerverwarming op de vloer wordt geplaatst, komt er 2,5 centimeter boven op de vloer. Daarbovenop komt dan nog een afwerklaag, zoals laminaat of een tapijt. Je kunt er ook voor kiezen om de vloerverwarming aan de onderzijde extra te laten isoleren. De totale pakketdikte van de isolatie en verwarming is dan zo’n 6 centimeter zonder afwerklaag. Houd er dan rekening mee dat je deuren ingekort moeten worden.

Bij een cement- of betonvloer freest onze installateur de leidingen in, waardoor de vloer niet hoger wordt.

Ja, vloerverwarming en radiatoren kun je prima met elkaar combineren. Sterker nog, in sommige situaties is het zelfs gunstig om de twee systemen met elkaar te combineren. Zo kan het slim zijn om beneden vloerverwarming te installeren en de ruimtes boven te voorzien van radiatoren. Je zou het ook kunnen combineren met duurzame radiatoren.