Subsidies


De overheid stelt diverse subsidies ter beschikking voor het verduurzamen van je woning. De beschikbare subsidies kunnen soms snel wisselen en voor elke subsidie gelden andere regels. Daarom neemt HomeQgo altijd de actuele subsidies mee in je persoonlijke energieadvies en de offertes.


Subsidie voor twee isolatieproducten

Je kunt een SEEH (Subsidie Energiebesparing Eigen Huis) subsidie krijgen bij de aanschaf van twee of meer isolatieproducten. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in spouwmuurisolatie en vloerisolatie? Dan wordt de subsidie berekend op het aantal vierkante meters dat je laat isoleren. Voor elke vierkante meter krijg je een bedrag! Let op: de isolatie moet voldoen aan een minimale isolatiewaarde (Rc-waarde) en je woning moet voldoen aan een minimale oppervlakte eis. Meer informatie hierover lees je op de website van de RVO.

De hoogte van de SEEH is €84 miljoen en de aanvraagperiode loopt van 15 augustus 2019 tot en met 31 december 2020.

Dit is de hoogte van de isolatiesubsidies van onze producten:

  • HR ++ glas € 35
  • Gevelisolatie € 25
  • Dakisolatie € 20
  • Vloerisolatie € 7
  • Spouwmuurisolatie € 5
  • Zoldervloerisolatie € 5
  • Bodemisolatie € 4

Status van de subsidie: Budget beschikbaar.

Subsidie voor zeer energiezuinige woningen

Wil je je woning energieneutraal (ook wel nul-op-de-meter) maken? Dan kan het “Zeer energiezuinige pakket” van de SEEH subsidie geschikt voor je zijn. Je isoleert dan je dak, gevel, vloer, glas, kozijnen en deuren. Daarbij neem je een systeem voor CO₂-gestuurde ventilatie of balansventilatie met warmteterugwinning. Als je aan de eisen voldoet kun je een subsidie tot wel € 15.000 ontvangen! Meer informatie hierover lees je op de website van de RVO.

Status van de subsidie: Budget beschikbaar.

Subsidie voor aanvullende energiebesparende maatregelen

Er zijn een aantal extra aanvullende maatregelen waarvoor je ook subsidie kunt ontvangen. Denk hierbij aan geïsoleerde deuren, een energiezuinig ventilatiesysteem of een slimme thermostaat. Bekijk de mogelijkheden en subsidies op de website van de RVO.

Status van de subsidie: Budget beschikbaar.

Btw-teruggave zonnepanelen

Op de aanschaf en installatie van zonnepanelen kun je de btw terugvragen bij de Belastingdienst. Om dit te kunnen doen moet je je aanmelden als ondernemer, via het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders. Geen zorgen, je hoeft vervolgens geen andere ontheffingen en btw-aangiftes te doen.

Binnen tien dagen ontvang je een brief waarin staat dat je bent geregistreerd. Weer tien dagen later krijg je je inloggegevens toegestuurd, waarmee je de btw-aangifte kunt doen. Heb je na enkele weken nog geen brief ontvangen? Bel dan de belastingdienst. Je kunt namelijk een boete ontvangen als je te lang wacht met de aangifte.

Als je de brief hebt ontvangen kun je de aangifte doen over het kwartaal waarin je de zonnepanelen hebt gekocht. Het invullen van dit formulier kost ongeveer 30 minuten. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Geniet je liever zonder administratief werk van je zonnepanelen? Voor €139 regelen wij de btw-aangifte voor je.

Subsidie warmtepomp en zonneboilers

Bij de aanschaf en installatie van een warmtepomp en/of zonneboiler kun je subsidie krijgen. Alle warmtepompen en zonneboilers die HomeQgo verkoopt zijn geschikt voor de subsidieregeling, die kan oplopen tot € 2.600! De hoogte van de subsidie verschilt per warmtepomp en vindt je in de huisscan en de offertes.

De hoogte van de ISDE subsidie is €100 miljoen in 2020. Het aanvragen van de subsidie doe je na de installatie (van een erkende installateur) en betaling. Dit moet binnen 6 maanden na de installatie doen maar wel voor 31 december om in aanmerking te komen. De RVO handelt je aanvraag vervolgens binnen 8 weken af, waarna je het subsidiebedrag krijgt gestort op je bankrekening. Het is niet mogelijk om een voorschot aan te vragen. Kijk voor meer informatie over de subsidie en het stappenplan op de website van de RVO.

Status van de subsidie: Budget beschikbaar.

Subsidie woningisolatie voor VvE’s

Verenigingen van Eigenaars kunnen tot en met 31 december 2022 subsidie krijgen voor het verduurzamen van een gebouw met koopwoningen. Deze subsidie is beschikbaar voor:

  • Een energieadvies
  • Een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) en/of procesbegeleiding
  • Het aanbrengen van ten minste 2 isolatiesoorten

Wil je jouw woning met de VvE verduurzamen? Dan kun je terecht voor adviesgesprekken en informatie over de subsidie op de website van de RVO.

Status van de subsidie: Budget beschikbaar.

Lokale subsidies

Er zijn soms ook lokale regelingen. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van je gemeente of bij de EnergieSubsidiewijzer. HomeQgo neemt deze regelingen nog niet op in de huisscan en de offertes.


FINANCIERING VIA DE HYPOTHEEK


Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek kan het interessant zijn om je woning meteen te verduurzamen.

Dat hoeft niet ten koste te gaan van de beschikbare financiële ruimte voor de aanschaf van de woning of andere bouwkundige aanpassingen: immers is de hypotheek momenteel wettelijk gemaximaliseerd op 100% van de koopsom. Echter mag je tot €9.000,- extra lenen wanneer je dit gebruikt voor energiebesparende maatregelen aan je woning. Indien dit leidt tot een 'nul op de meter' woning kun je tot €25.000,- extra lenen. Voor deze regelingen gelden specifieke voorwaarden. Deze kun je vragen aan je hypotheekadviseur.

De kosten, zeker na hypotheekrenteaftrek van de additionele lening, kunnen al lager zijn dan de besparing op de maandelijkse energierekening. En vaak wordt je woning meer waard door de aangebrachte investeringen.

Als je een doorlopende hypotheek hebt is het vaak minder interessant om een aangepaste of additionele hypotheek af te sluiten om te investeren in energiezuinige maatregelen. De kosten die hierbij komen kijken zijn in dat geval vaak te hoog.

Bespreek je situatie en mogelijkheden met je hypotheekadviseur.


FINANCIERING VIA EEN SEPARATE LENING


Het Nationaal Energiebespaarfonds is een initiatief van de overheid. Dit biedt een laagdrempelige lening aan aan particuliere huiseigenaren en Vereniging van Eigenaars om de woning te verduurzamen.

Voor de mogelijkheden die op dit moment beschikbaar zijn, sturen we je graag door naar www.energiebespaarlening.nl. Of bekijk bij de Rabobank hoe je jouw duurzame producten kunt betalen.

Zorg er altijd voor dat je verstandig omgaat met je lening. Leen alleen als de levensduur van het apparaat langer is dan de lening én het rendement hoog genoeg is.

Start de scan voor
gratis advies

Ontdek in 2 minuten de slimste
verbeteringen aan jouw huis.

Al 173.805 mensen gingen je voor
Al 173.805 mensen gingen je voor
Start nu de gratis scan
Zo werkt de scan