« Naar het nieuwsoverzicht

Zo vraag je de btw voor zonnepanelen terug

Als je zonnepanelen koopt, kun je kun je de btw op de aankoop en installatie terugvragen bij de Belastingdienst. Daarmee bespaar je ongeveer 21 procent op de investering, waardoor de terugverdientijd flink verkort! Bij een pakket van 10 zonnepanelen van € 3100,- krijg je € 651 terug.

 

Als je zonnepanelen via HomeQgo koopt, kunnen wij de btw-teruggave voor je regelen. Dit doen we voor € 139. Je kunt dit ook zelf doen, door jezelf bij de belastingdienst aan te melden als ondernemer voor zonnepanelen, waardoor je de kosten terug kunt halen. Dit kun je doen na de installatie. In dit artikel leggen we uit hoe.

Tips voor aanvraag:

  • Het voltooien van de aanvraag neemt een aantal weken tot maanden in beslag. Start de aanvraag na de installatie, zodat je dit zo snel mogelijk gereed hebt. De aangifte moet binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de panelen gekocht hebt, afgerond zijn.
  • Zorg ervoor dat de factuur van de zonnepanelen en de energierekening op dezelfde naam staan.

 

Stap 1. Ben je al ondernemer?

Hoe je de btw terugvraagt, hangt af van of je al ondernemer bent. De Belastingdienst geeft je verschillende opties.

  • Je bent particulier
  • Je hebt een eenmanszaak (mee in de reguliere btw-aangifte)
  • Je hebt een bv of vof. De onderneming koopt de zonnepanelen (mee in de reguliere btw-aangifte)
  • Je hebt een bv of vof, maar koopt de panelen als particulier

Wanneer je zonnepanelen koopt via je onderneming of wanneer je een eenmanszaak hebt, doorloop je het reguliere btw-traject. We gaan er in dit artikel van uit dat je de zonnepanelen koopt als particulier.

Stap 2. Meld je aan als ondernemer voor de btw

Alleen ondernemers kunnen btw terug vragen. Daarom moet je je aanmelden als ondernemer, via het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders. Geen zorgen, je hoeft vervolgens geen andere ontheffingen en btw-aangiftes te doen, doordat je meedoet aan de kleineondernemersregeling.

Let op: verwacht je binnen drie jaar nogmaals zonnepanelen aan te schaffen of je eigen bedrijfje te starten? Check dan op de website van de Belastingdienst of deelname aan de regeling een slimme keus is.

Om het formulier op te kunnen sturen, moet jouw naam staan op de rekening van de energieleverancier en op de factuur van de zonnepanelen leverancier.

Binnen 10 werkdagen ontvang je een brief, waarin de Belastingdienst laat weten of je bent geregistreerd. In deze brief staan ook inloggegevens die je kunt gebruiken in de volgende stap.

Stap 3. Geef je rekeningnummer door

Voordat je aangifte doet, geef je je rekeningnummer door aan de Belastingdienst. Dit moet, omdat zij niet het rekeningnummer mogen gebruiken dat bij hen bekend is. Het doorgeven doe je hier (te vinden via deze pagina, waarna je kiest voor ‘Btw (omzetbelasting)’). Je gebruikt de inloggegevens die je per post hebt ontvangen in de vorige stap.

Je ontvangt binnen drie weken een bevestigingsbrief waarin staat dat de Belastingdienst het rekeningnummer heeft verwerkt.

Stap 4. Btw-aangifte doen

Je ontvangt de aangifte digitaal of soms op papier. Daar staat ook uitgelegd hoe je deze invult, maar je kunt ook voorbeelden vinden op de website van de Belastingdienst. Deze kun je erbij houden terwijl je de aangifte indient.

Stap 5. De uitbetaling

Binnen een aantal weken na je aangifte, ontvang je de teruggaafbeschikking. Dit is de brief waarin staat hoeveel je terugkrijgt. Het bedrag staat binnen tien werkdagen op je rekening.

Geniet je liever zonder administratief werk van je zonnepanelen? Voor €139 regelen wij de btw-aangifte voor je. Je vraagt gratis en vrijblijvend offertes aan via de huisscan of zonnepanelen scan.

Wil je weten wat jij kan doen om energie te besparen?
Al 123.009 mensen gingen je voor
ZonnepanelenGerelateerde artikelen

Validated by ISSO-certificaat voor het HomeQgo advies

Het is feest! De berekening achter HomeQgo heeft het Validated by ISSO-certificaat. Dit betekent dat we eerlijk, betrouwbaar en professioneel te werk gaan.

Lees verder

Combineer je zonnepanelen met deze nieuwe zonneboiler

Zonneboilers zijn doorgaans groter dan zonnepanelen, waardoor het plaatsen soms lastig is als je als je al een aantal zonnepanelen op je dak hebt. HRsolar biedt een oplossing!

Lees verder

Is je cv-ketel aan vervanging toe?

Veel apparaten blijf je gebruiken totdat ze stuk gaan. Toch is dat economisch en milieutechnisch gezien niet altijd de beste keus. Neem cv-ketels, die zijn de afgelopen tien jaar..

Lees verder