« Naar het nieuwsoverzicht

Wat is lage temperatuurverwarming?

Bij het verduurzamen van je huis kan lage temperatuurverwarming een verschil maken. Zeker in combinatie met andere verduurzaam mogelijkheden kan er veel bespaard worden op stookkosten.

 

Wat is lage temperatuurverwarming?

Een basisvraag die beantwoord moet worden is; ”Wat is lage temperatuurverwarming?” De naam zegt het eigenlijk al. Een lage temperatuurverwarming, of  LTV, is een verwarming die werkt op een lage temperatuur. Een normale verwarming werkt op water van minimaal 80 graden. Bij een LTV is er slechts een temperatuur van 50 graden nodig.  

Er zijn diverse soorten LTV systemen. Er zijn twee soorten radiatoren; Een lage temperatuur radiator (LT-radiator) en de Low H2O radiator.    Een LT-radiator is groter dan een reguliere radiator, en kan hierdoor warmte afgeven bij een lagere temperatuur. LOW H2O radiatoren gebruiken minder water, maar geleiden de warmte beter.

Naast deze radiatoren, is het ook mogelijk om LTV te plaatsen die niet zichtbaar zijn. De verwarming wordt in de grond of muur verwerkt. Op deze manier heb je geen last van radiatoren die in het zicht staan.Wil je weten welke manieren van lage temperatuurverwarming voor jou geschikt zijn? Doorloop dan onze huisscan!

Wil je weten wat jij kan doen om energie te besparen?
Al 123.009 mensen gingen je voor

Hoe werkt LTV?

De techniek achter een LTV is niet veel anders dan de techniek achter reguliere radiatoren. Er stroomt warm water door de LTV heen. Dit warme water zorgt er vervolgens voor dat je woning opgewarmd wordt. Doordat het water wat gebruikt wordt minder warm is dan bij reguliere radiatoren, is de warmte die geproduceerd wordt constanter.

Vanwege de lage watertemperatuur die nodig is voor LTV, is de combinatie met een warmtepomp ideaal. Deze zet namelijk warmte uit bodem of buitenlucht om in warmte. Hierdoor is er geen gas nodig om de radiatoren te verwarmen. Doordat er geen gas wordt gebruikt bij het opwarmen van je woning draag je direct bij aan een beter milieu.

Wat zijn de voor- en nadelen van LTV?

Een logisch voordeel van een LTV is een lager gasgebruik. Het water moet slechts opgewarmd worden tot 25 à 50 graden ipv. 80 graden, er is dus minder gas nodig. Dit lagere gasverbruik zorgt voor een lagere gasrekening, een schoner milieu en potentie tot een gasvrije woning.

Je huis wordt door een LTV gelijkmatiger verwarmd dan door een reguliere radiator. Hierdoor kan je door je hele huis genieten van een lekkere temperatuur. Bij reguliere radiatoren is het vaak warmen bij de radiator, dan op andere plekken in huis.

Een nadeel van LTV is de opwarmtijd. LTV doet er, vanwege de lage watertemperatuur, langer over je woning te verwarmen. De verwarming zal daarom eerder aangezet moeten worden.

VerwarmingGerelateerde artikelen

Heb ik een Spouwmuur? En wat betekent dit?

Bij het isoleren van je woning wordt er vaak gebruik gemaakt van spouwmuurisolatie. Om je spouwmuur te laten isoleren is een vraag heel belangrijk om te beantwoorden; “Heb ik...

Lees verder

Wonen in een monument: hoe kun je nu verduurzamen?

Je woont in een monument. Dit heeft heeft impact op de manier waarop je je huis kunt verduurzamen. Maar waar moet je rekening mee houden en waar start je?

Lees verder

Hoe staat het met de subsidie voor warmtepompen en zonneboilers (2019)?

In 2018 zijn er bijna 34.000 aanvragen gedaan, voor een bedrag van €108 miljoen. Dit terwijl er 100 miljoen euro was vrijgegeven. Hoeveel subsidie is er beschikbaar voor 2019?

Lees verder