« Naar het nieuwsoverzicht

Wat is lagetemperatuurverwarming?

Bij het verduurzamen van je woning wordt lagetemperatuurverwarming vaak over het hoofd gezien. Dit terwijl verwarmen op een lagere temperatuur belangrijk is als je een warmtepomp installeert. 

 

Wat is lagetemperatuurverwarming?

Een basisvraag die beantwoord moet worden is: ”Wat is lagetemperatuurverwarming?” De naam zegt het eigenlijk al. Een lagetemperatuurverwarming, ook wel afgekort door LTV, is een verwarming die werkt op een lage temperatuur. Een normale verwarming werkt op water van minimaal 80 graden. Bij LTV is er slechts een temperatuur van 50 graden nodig.  

Er zijn twee soorten lagetemperatuur radiatoren: De reguliere LT-radiator en de Low H2O radiator. De LT-radiator is groter dan een reguliere radiator, en kan hierdoor warmte afgeven bij een lagere temperatuur. LOW H2O radiatoren gebruiken minder water en geleiden de warmte beter.

Naast deze radiatoren, is het ook mogelijk om LTV te plaatsen die niet zichtbaar is. De verwarming wordt in de grond of muur verwerkt d.m.v. vloer,- of wandverwarming. Op deze manier heb je geen last van radiatoren die in het zicht staan. Wil je weten welke manieren van lagetemperatuurverwarming voor jou geschikt zijn? Doorloop dan onze huisscan!

Wil je weten wat jij kan doen om energie te besparen?
Al 123.009 mensen gingen je voor

Hoe werkt LTV?

De techniek achter LTV is niet veel anders dan de techniek achter reguliere radiatoren. Er stroomt warm water door de LTV heen. Dit warme water zorgt er vervolgens voor dat je woning opgewarmd wordt. Doordat het water dat gebruikt wordt minder warm is dan bij reguliere radiatoren, is de warmte die geproduceerd wordt constanter.

Vanwege de lage watertemperatuur die nodig is voor LTV, is de combinatie met een warmtepomp ideaal. Deze zet namelijk warmte uit bodem of buitenlucht om in ruimteverwarming. Hierdoor is er geen gas nodig om de radiatoren te verwarmen. Doordat er geen gas wordt gebruikt bij het opwarmen van je woning draag je direct bij aan een beter milieu.

Wat zijn de voor- en nadelen van LTV?

Een logisch voordeel van LTV is een lager gasgebruik. Het water moet slechts opgewarmd worden tot 25 à 50 graden i.p.v. 80 graden. Dit lagere gasverbruik zorgt voor een lagere gasrekening, een schoner milieu en potentie tot een gasvrije woning.

Je woning wordt door LTV gelijkmatiger verwarmd dan door een reguliere radiator. Hierdoor kan je door je hele woning genieten van een aangename temperatuur. Bij reguliere radiatoren is het vaak warmer dichtbij de radiator, dan op andere plekken in de woning.

Een nadeel van LTV d.m.v. vloer,- of wandverwarming is de opwarmtijd. Deze doet er, vanwege de lage watertemperatuur, langer over om je woning te verwarmen. De verwarming zal daarom eerder aangezet moeten worden.

VerwarmingGerelateerde artikelen

Salderingsregeling zonnepanelen verlengd tot 2023

Minister Wiebes en staatssecretaris Snel hebben besloten dat de salderingsregeling voor zonnepanelen tot 1 januari 2023 ongewijzigd wordt voortgezet.

Lees verder

De Hypotheker en HomeQgo willen verduurzaming woningen versnellen

Veel woningbezitters willen hun woning verduurzamen, maar het ontbreekt vaak aan de kennis over de mogelijkheden om deze energiebesparende voorzieningen te financieren.

Lees verder

Greenchoice en HomeQgo slaan de handen ineen en helpen de consument in Nederland met het verduurzamen van hun huis

Als je je huis wilt verduurzamen, waar begin je dan? Wordt het isolatie, duurzame verwarming of toch zonne-energie? En welke expert kan je hierbij goed adviseren?

Lees verder