« Naar het nieuwsoverzicht

De warmtepomp, zo ben je er in vijf stappen klaar voor

Warmtepompen zijn populair want je kunt er veel gas mee besparen. Ook kan hij een cv-ketel vervangen door energie te gebruiken uit de bodem, de buitenlucht of het grondwater. Het is een duurzame manier om je huis te verwarmen. Maar aan welke voorwaarden moet je huis voldoen en wat is dan de beste keuze? Wij zetten het voor jou op een rij. 

 

Stap 1. Pak je huis in

Als je het zelf koud hebt, trek je iets warmers aan. Dit kun je ook met je woning doen. In plaats van de verwarming hoger te zetten, laat je je huis inpakken! Dit kan door het isoleren van de spouwmuur en of de kruipruimte, of door een extra laag toe te voegen aan je dak. Hiermee houd je de warmte binnen en bespaar je energie. Een warmtepomp verwarmt je woning met elektriciteit. Dit betekent dat je gasverbruik zal dalen, maar je elektriciteitsverbruik zal stijgen. Voor een hybride warmtepomp is minimaal energielabel C noodzakelijk. Een all-electric warmtepomp vereist minimaal energielabel B.

Stap 2. Wek je eigen energie op

Daarom is het een slimme zet om zelf elektriciteit op te wekken met zonnepanelen. Heb je die al? Super! Misschien kunnen er nog extra op je dak worden geplaatst of wek je al voldoende op. HomeQgo berekent in de huisscan hoeveel panelen je nodig hebt en op welke plek ze het meest opleveren.

Wil je weten wat jij kan doen om energie te besparen?
Al 123.009 mensen gingen je voor

Stap 3. Verwarm op een lage temperatuur

Een warmtepomp verwarmt het water in de meeste gevallen tot 45 graden, terwijl de meeste cv-ketels staan afgesteld op 75 graden. Twijfel je of je huis goed genoeg geïsoleerd is en of je radiatoren voldoende afgiftevermogen hebben om je woning warm te krijgen? Zet dan op een koude dag de watertemperatuur van je cv-ketel op 45 graden en kijk of je de boel warm houdt. Lukt het je niet? Misschien heb je je huis te veel laten afkoelen; op een lage temperatuur is het moeilijker om een ruimte snel op te warmen. Blijft het koud, check dan in onze huisscan of je huis voldoende is geïsoleerd.

Stap 4. Gefaseerd overstappen

Wil je vervolgens de overstap wagen naar een warmtepomp? Dan kun je kiezen voor een hybride pomp, je houdt dan je reguliere radiatoren en je HR-ketel – die bijspringt als het kouder wordt. Je kunt ook een stapje verder gaan en een all-electric warmtepomp aanschaffen en vloerverwarming of speciale lagetemperatuurradiatoren nemen. Dan verwarm je je woning gasvrij – dan kun je ook overwegen om elektrisch te gaan koken (daarover straks meer). Hou er wel rekening mee dat je voor een warmtepomp een binnen- en een buitenunit nodig hebt die wat ruimte in beslag gaan nemen. We gaan er in een ander artikel wat dieper op in.

Stap 5. De warmtepomp!

Je huis is nu klaar voor een warmtepomp. Je kunt advies vragen over het type dat je het best kunt installeren. Wij helpen je daar graag bij met de huisscan, waar we de kosten, besparingen, subsidies en terugverdientijd op een rijtje zetten. Meer weten? Onze energieadviseurs staan ook voor je klaar!

En nog een suggestie

Als je helemaal gasvrij wilt wonen, moet je elektrisch gaan koken: op inductie, op een keramische kookplaat of op halogeen. Elektrisch koken is niet nodig om je woning geschikt te maken voor een warmtepomp – die is hiermee niet verbonden – maar het is wel goed om rekening mee te houden als je geen gas meer wilt gebruiken. Wil je helemaal van het gas af? In dit artikel lees je er meer over.

 

WarmtepompGerelateerde artikelen

Validated by ISSO-certificaat voor het HomeQgo advies

Het is feest! De berekening achter HomeQgo heeft het Validated by ISSO-certificaat. Dit betekent dat we eerlijk, betrouwbaar en professioneel te werk gaan.

Lees verder

Zo vraag je de btw voor zonnepanelen terug

Op de aanschaf en installatie van zonnepanelen kun je de btw terugvragen bij de Belastingdienst. De btw-teruggave kunnen wij voor je doen, maar kun je ook zelf uitvoeren...

Lees verder

Combineer je zonnepanelen met deze nieuwe zonneboiler

Zonneboilers zijn doorgaans groter dan zonnepanelen, waardoor het plaatsen soms lastig is als je als je al een aantal zonnepanelen op je dak hebt. HRsolar biedt een oplossing!

Lees verder