« Naar het nieuwsoverzicht

Wonen in een monument: hoe kun je nu verduurzamen?

Wanneer je in een monument woont is dit, hoogstwaarschijnlijk, een bewuste keuze. Wellicht vind je het monument prachtig of heb je een voorliefde voor historische gebouwen. Maar er zijn ook mensen die bij het verduurzamen van hun woningen pas te weten komen dat hun huis een monument is. Wat de reden ook is, je woont in een gebouw met een verleden, maar ook een toekomst!

 

Eerst isoleren

Een regel voor verduurzamen is dat het huis allereerst goed geïsoleerd moet zijn voordat de rest van een huis verduurzaamd wordt. Monumenten zijn geen uitzondering, sterker nog; voor monumenten weegt de regel zwaarder. Monumenten, stads- en dorpsgezichten zijn vaak oude gebouwen uit de tijd dat er geen sprake was van isolatie. Hierdoor ontsnapt er veel warmte uit de gebouwen, bij verduurzamen moet dit allereerst verminderd worden.

Bij het isoleren van jouw monument zijn er meerdere opties. Er kan vaak muur-, dak- en vloerisolatie geplaatst worden. Een belangrijke voorwaarde van de isolatie is dat jouw monument niet aangetast wordt.  De isolatie moet ook verwijderd kunnen worden zodat de woning, mocht het nodig zijn, afgeleverd kan worden in z’n originele staat.

Nadat een monument geïsoleerd is je kijken naar andere opties van verduurzamen. Dit kan bijvoorbeeld door zonnepanelen te laten plaatsen, echter zitten hier enkele haken en ogen aan.

 

Zonnepanelen op jouw monument

Hoewel het bij bepaalde monumenten mogelijk is om zonnepanelen te plaatsen, geldt dit niet voor ieder monument. Bij bepaalde bijzondere monumenten, met speciale cultuurhistorische waarde, is het niet toegestaan om zonnepanelen te plaatsen.

Bij monumenten waar het wel toegestaan is om panelen te plaatsen, zijn er vaak strenge richtlijnen die gevolgd moeten worden. Het is van belang dat het aanzicht van een monument onaangetast blijft. De zonnepanelen mogen bijvoorbeeld niet in het zicht liggen.

Wil je weten wat jij kan doen om energie te besparen?
Al 123.009 mensen gingen je voor

Afstemmen met de gemeente

Ieder monument, dorps- en stadsgezicht is anders. Dit betekent dat er voor ieder monument andere regels worden gehanteerd rond het plaatsen van zonnepanelen. Wanneer je wilt weten wat de regels zijn omtrent jouw monument kan je dit informeren bij jouw gemeente. Dit kan gedaan worden door een vergunning aan te vragen, deze aanvraag moet een duidelijk beeld vormen voor de gemeente. Hieronder een aantal producten die helpen met het schetsen van dit beeld:

 

  • Foto’s van de plek waar de panelen geplaatst worden
  • Schets met zichtlijnen, hieruit blijkt dat de panelen niet zichtbaar zijn
  • Technische gegevens over de gewenste panelen
  • Schets van het eindresultaat

Hoewel er veel komt kijken bij het duurzaam maken van je monument is isoleren een mooi begin. Kunnen er panelen geplaatst worden, dan is dit een mooie toevoeging. Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw woning of heb je specifieke informatie nodig om je vergunning aan te vragen bij de gemeente? Vraag gerust een gratis offerte aan of stel je vraag in de livechat!
Gerelateerde artikelen

Salderingsregeling zonnepanelen verlengd tot 2023

Minister Wiebes en staatssecretaris Snel hebben besloten dat de salderingsregeling voor zonnepanelen tot 1 januari 2023 ongewijzigd wordt voortgezet.

Lees verder

De Hypotheker en HomeQgo willen verduurzaming woningen versnellen

Veel woningbezitters willen hun woning verduurzamen, maar het ontbreekt vaak aan de kennis over de mogelijkheden om deze energiebesparende voorzieningen te financieren.

Lees verder

Greenchoice en HomeQgo slaan de handen ineen en helpen de consument in Nederland met het verduurzamen van hun huis

Als je je huis wilt verduurzamen, waar begin je dan? Wordt het isolatie, duurzame verwarming of toch zonne-energie? En welke expert kan je hierbij goed adviseren?

Lees verder