« Naar het nieuwsoverzicht

Vandaag hebben we verbruikt wat de aarde in één jaar kan leveren

Vandaag is het, vroeger in het jaar dan ooit, Earth Overshoot Day. Dit is de dag waarop we wereldwijd meer voedsel en middelen van de aarde hebben gebruikt, dan dat het in een jaar kan opleveren. Dit betekent dat onze ecologische voetafdruk zo hoog is, dat we 1,75 aardes nodig hebben. Nederlanders hebben zelfs 2,9 aardes nodig. Dit is wat jij nú in je huis kunt doen om jouw uitstoot te verminderen.

 

Let op: We zullen de mogelijke besparingen beschrijven in euro’s. Dit doen we om tastbaar te maken wat de impact is, omdat dit begrijpelijker is dan een kg CO2. Je kunt ervan uitgaan dat de hoogte van de kostenbesparing gelijk staat aan de impact op het milieu.

Zet je cv-ketel op 65 graden

Geen tip voor de warme zomer, maar wel alvast voor de winter: De kans is groot dat jouw cv-ketel op 80 ̊C staat. Veel installateurs zetten deze namelijk zo hoog omdat hij dan sowieso warm genoeg is. Zonde, want door de cv-ketel op 65 ̊C te zetten bespaar je als rijtjeshuis wel € 150 per jaar, zonder dat je comfort verminderd. Bij een vrijstaand huis kan je besparing zelfs oplopen tot € 350!

Koop een besparende douchekop

Hiermee bespaar je gemiddeld 40% op je douchewater, wat overeenkomt met een besparing van € 65! Dan bespaar je niet alleen op je waterverbruik, maar ook het gas waarmee je het water zou verwarmen. 

Hang de was op

Hoewel het heel makkelijk is om de was in de droger te gooien, is dit minder prettig voor de portemonnee, je kleding en het milieu. Met een C-label droger die je drie keer per week aan zet, bespaar je jaarlijks wel €70. Wist je dat je kleding ook langer meegaat als je was ophangt?

Gebruik jij jouw energieslurpende apparaten?

De meest verbruikende apparaten in woningen worden vaak maar weinig gebruikt. Heb jij toevallig een beertender (biertap), tuin vijverpomp, tweede koelkast of vriezer, tropisch aquarium, elektrische kachel, airconditioner of waterbed? Kijk of je hem echt nodig hebt of dat je hem ook zou kunnen vervangen door een duurzamere oplossing.

Isoleer of neem zonnepanelen

Zou je wel iets willen verduurzamen van je woning, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Bij HomeQgo kun je in een snelle online scan je huis onder de loep nemen en bekijken waar jij de meeste CO2-uitstoot kunt besparen. Spouwmuurisolatie heeft bijvoorbeeld vaak een terugverdientijd van 3 jaar en is super effectief om je energieverbruik te verminderen. Vraag hieronder vandaag nog gratis en vrijblijvend offertes aan!

Wil je weten wat jij kan doen om energie te besparen?
Al 123.009 mensen gingen je voor

Wil je meer weten over het verbeteren van je voetafdruk? Lees bijvoorbeeld meer over vegetarisch eten en minimaliseren van het kopen van kleding en spullen bij Milieucentraal.

BesparenGerelateerde artikelen

Hoe werkt een warmtepomp?

Wil je binnenkort een warmtepomp laten plaatsen, maar wil je graag weten hoe deze werkt? Hiervoor is een beetje technische kennis nodig. Het proces bestaat uit 4 stappen...

Lees verder

Dit is waarom je beter een energielabel A+++ apparaat kunt kopen

Heb je een nieuwe wasmachine, droger of vaatwasser nodig? Dan kan het heel verleidelijk zijn om te kijken naar de prijs en te gaan voor energielabel A+.

Lees verder

Nadelen en fouten bij spouwmuurisolatie: waar moet je op letten?

Spouwmuurisolatie heeft tientallen voordelen, maar er kan helaas ook wat fout gaan als een aantal belangrijke aspecten over het hoofd worden gezien. Dit zijn onze tips waarmee je..

Lees verder