« Naar het nieuwsoverzicht

Nadelen en fouten bij spouwmuurisolatie: waar moet je op letten?

Spouwmuurisolatie heeft tientallen voordelen, maar er kan helaas ook wat fout gaan als een aantal belangrijke aspecten over het hoofd worden gezien. Dit zijn onze tips waarmee je de meest voorkomende problemen voorkomt.

 

Onvoldoende ventilatie

De meest belangrijke actie waar je zelf rekening mee moet houden is het ventileren van je woning. Voordat je de spouwmuren had geïsoleerd, kon vocht makkelijker via de muren het huis verlaten. Dit is echter een stuk moeilijker als de spouwmuren zijn opgevuld. Het vocht dat je opbouwt door te leven, slapen en koken, kan het huis niet verlaten. Hierdoor kan schimmel ontstaan. Dagelijks een kwartier de ramen open zetten is al genoeg!

De muur is gestuct, geglazuurd of geschilderd

Het is dus erg belangrijk om je huis te ventileren, maar je muren moeten ook kunnen ventileren naar de buitenlucht. Bij gestuct, geglazuurde en geschilderde muren is dit niet mogelijk. Deze stenen hebben een laag over zich heen die niet kan ademen. Een muur als deze kan dus niet geïsoleerd worden.

Vochtproblemen door regen op de muur

De weersinvloeden op je muren hebben impact op het type isolatie dat moet worden gebruikt. Als er veel wind en regen op je muren valt, zal er een vochtbestendig materiaal moeten worden gebruikt. Het kan zelfs nodig zijn om je muren eerst te impregneren. Hierbij wordt een transparante laag op de gevel wordt gespoten die ademt, maar vochtafstotend is.

Wil je weten wat jij kan doen om energie te besparen?
Al 123.009 mensen gingen je voor

Vochtproblemen in de kruipruimte

Heb je vochtproblemen in je kruipruimte? Dan zijn er waarschijnlijk onvoldoende ventilatieroosters geplaatst. Er zit van nature vocht in kruipruimtes. Dit kan normaal via de spouw verdampen. Maar dit is met een geïsoleerde spouw een stuk moeilijker.  Dit is geen probleem, zolang er genoeg roosters aanwezig zijn. Gemiddeld 4 – 6 per woning. Om deze ventilatieroosters te plaatsen wordt net boven de grond een gat geboord dat schuin naar beneden de kruipruimte bereikt. Via deze roosters kan het vocht uit de kruipruimte worden afgegeven aan de buitenlucht.

Een gratis online scan, offertes én inspectie?

Zoals je leest is het heel belangrijk dat je het isoleren van je spouw laat doen door specialisten. Het isoleren van je muren kan voor een ontzettend grote comfortverbetering zorgen. Vochtproblemen zouden dan ook zonde zijn! Bij HomeQgo kun je daarom in de snelle spouwmuur scan een prijsindicatie opvragen, waarna je heel makkelijk een vrijblijvende offerte aanvraagt. Bij deze offerte wordt met satelliet- en straatbeelden gekeken naar je woning en de maten van je muren opgemeten. Ben je enthousiast over de offerte? Dan komt een van onze gespecialiseerde installateurs van spouwmuurisolatie langs om onder andere met een cameraatje in de spouwmuur te kijken. Zo zorgen we ervoor dat bovengenoemde problemen niet bij jou voor zullen komen.

IsolerenGerelateerde artikelen

Hoe werkt een warmtepomp?

Wil je binnenkort een warmtepomp laten plaatsen, maar wil je graag weten hoe deze werkt? Hiervoor is een beetje technische kennis nodig. Het proces bestaat uit 4 stappen...

Lees verder

Dit is waarom je beter een energielabel A+++ apparaat kunt kopen

Heb je een nieuwe wasmachine, droger of vaatwasser nodig? Dan kan het heel verleidelijk zijn om te kijken naar de prijs en te gaan voor energielabel A+.

Lees verder

Vandaag hebben we verbruikt wat de aarde in één jaar kan leveren

Vandaag is het, vroeger in het jaar dan ooit, Earth Overshoot Day. Dit is de dag waarop we wereldwijd meer voedsel en middelen van de aarde hebben gebruikt, dan dat het in een jaar

Lees verder