« Naar het nieuwsoverzicht

Moeten we binnenkort allemaal van het gas af?

Weet je het nog? Op 12 december 2015 is het klimaatakkoord van Parijs gepresenteerd. Tijdens deze VN-top is besloten dat we streven naar het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5 graad. Een van de afspraken: stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen zoals aardgas. Wat is de impact van dit akkoord op je portemonnee? Moet je nu al een warmtepomp aanschaffen? Wij hebben de zaken voor jou op een rijtje gezet en wat bespaartips verzameld.

 

Moet ik van het gas af?

Dat zou mooi zijn, maar om in 2030 helemaal geen gebruik meer van gas te maken, zoals het kabinet wil, is niet realistisch. Dan zouden we nu al dagelijks duizend woningen van de gasvoorziening moeten afkoppelen. Dat is op dit moment onmogelijk omdat de meeste huizen nog niet goed geïsoleerd zijn. Veel mensen hebben geen besef van hun financiële ruimte en weten niet dat ze een duurzaamheidslening tegen een redelijke rente kunnen afsluiten (een initiatief van overheid en bedrijfsleven). Daarbij ontbreekt bij veel woningeigenaren de technische kennis om de woning flink onderhanden te nemen.

Zal ik dan maar wachten?

Nee, absoluut niet. Om de wereld leefbaar te houden voor onze kinderen en kleinkinderen is het ontzettend belangrijk om wel die eerste stappen te zetten in het verduurzamen van je woning. Dit is overigens niet de enige reden: het is ook financieel slim. De energiebesparende maatregelen leveren meer op dan de kosten van eventuele rente en aflossing. In de praktijk geldt dit voor producten met een terugverdientijd van onder de vijftien jaar. Met sommige producten bespaar je onverwacht veel geld. Neem spouwmuurisolatie, dan kun je vaak rekenen op een terugverdientijd van drie jaar.

Wat kan ik nu doen?

Je kunt nu al de eerste stappen nemen voor het verduurzamen van je woning. Welke oplossing je kiest, is afhankelijk van jouw financiële mogelijkheden, je wensen en wat technisch gezien de beste optie is.

Voor een standaard tussenwoning (bouwjaar 1945) met energielabel E en drie bewoners zou dit het overzicht van de mogelijke investeringen zijn:

 

 

Spouwmuurisolatie
Investering: € 760
Besparing p.j.: € 160
Terugverdientijd: 4 – 6 jaar

Zonnepanelen
Investering: € 1.590
Besparing p.j.: € 250
Terugverdientijd: 5 – 7 jaar

Vloerisolatie
Investering: € 1.490
Besparing p.j.: € 160
Terugverdientijd: 8 – 10 jaar

Dakisolatie
Investering: € 4.580
Besparing p.j.: € 370
Terugverdientijd: 11 – 13 jaar

Isoleren is sowieso slim. Je zorgt er namelijk voor dat je energieverbruik direct drastisch vermindert. Spouwmuur- en vloerisolatie is vaak binnen een dag gerealiseerd. Dit is een belangrijke en noodzakelijke investering, onafhankelijk of je over vijf of over tien jaar een warmtepomp aanschaft of juist voor een andere duurzame verwarmingsmethode kiest dan gas.

Ervan uitgaand dat je nu grijze stroom gebruikt, zorgen zonnepanelen ook direct voor minder CO₂-uitstoot. Als je in de toekomst je huis elektrisch gaat verwarmen of je overweegt de aanschaf van een elektrische auto, heb je nu al een eerste verduurzamingsstap gezet.

Wil je weten wat jij kan doen om energie te besparen?
Al 123.009 mensen gingen je voor

Is een warmtepomp de enige oplossing?

Bij HomeQgo zien we dat er ook veel ontwikkelingen zijn in andere verwarmingsbronnen, zoals infraroodpanelen. We hebben op het moment de hybride warmtepomp en de all electric waterpomp in onze huisscan.

Maar ik zit krap, wat nu?

Heb je niet de mogelijkheid om zelf in isolatie te investeren of om zonnepanelen aan te schaffen van rond de €1.000 of €1.500 euro? Kijk dan bij energiebespaarlening.nl. een initiatief van overheid en bedrijfsleven. Hier is het mogelijk te lenen tegen een lage rente. Zo hoef je niet een groot bedrag voor te financieren, en bespaar je desondanks

Als je nu geen geld hebt, hebben we een paar gratis tips waarmee je je verbruik gelijk aanzienlijk vermindert:

1. Zet je cv-ketel op 65 graden

De kans is groot dat jouw cv-ketel op 80 graden staat. Veel installateurs zetten die zo hoog omdat het huis dan iets sneller op temperatuur is; dat vindt de klant prettig. Zonde, want door de cv-ketel op 65 graden te zetten, bespaar je, als je in een rijtjeshuis woont, jaarlijks wel €150 zonder dat je comfort vermindert. Heb je een vrijstaand huis, dan kan de besparing zelfs oplopen tot €350!

2. Ventileer

Het klinkt misschien gek, maar door de ramen dagelijks een kwartiertje open te zetten, kun je flink besparen op je stookkosten. De buitenlucht is vaak droger dan de binnen-atmosfeer, omdat we vochtige lucht uitademen en transpireren. Droge lucht is sneller warm te stoken dan vochtige lucht, waardoor je huis eerder op de gewenste temperatuur komt.

3. Verwarm alleen de kamers die je gebruikt

Let erop dat je geen kamers verwarmt die je niet of nauwelijks gebruikt. Sluit de deuren, dan blijft de kou in die kamer. Hiermee bespaar je ongeveer €240 per jaar.

Isoleren Warmtepomp ZonnepanelenGerelateerde artikelen

Validated by ISSO-certificaat voor het HomeQgo advies

Het is feest! De berekening achter HomeQgo heeft het Validated by ISSO-certificaat. Dit betekent dat we eerlijk, betrouwbaar en professioneel te werk gaan.

Lees verder

Zo vraag je de btw voor zonnepanelen terug

Op de aanschaf en installatie van zonnepanelen kun je de btw terugvragen bij de Belastingdienst. De btw-teruggave kunnen wij voor je doen, maar kun je ook zelf uitvoeren...

Lees verder

Combineer je zonnepanelen met deze nieuwe zonneboiler

Zonneboilers zijn doorgaans groter dan zonnepanelen, waardoor het plaatsen soms lastig is als je als je al een aantal zonnepanelen op je dak hebt. HRsolar biedt een oplossing!

Lees verder