« Naar het nieuwsoverzicht

Moeten we allemaal van het gas af? Ons antwoord op 5 belangrijke vragen.

Weet je het nog? Op 12 december 2015 werd het klimaatakkoord van Parijs opgesteld. Tijdens deze VN-top werd besloten dat we wereldwijd gaan streven naar het beperken van de opwarming tot 1,5 graden. Dit onder andere door het stoppen van fossiele brandstoffen, zoals aardgas waarmee wij onze woningen verwarmen. Sindsdien is er regelmatig ophef geweest rondom warmtepompen, gasloos wonen en het effect van dit akkoord op onze portemonnee. Hoe staat het er nu mee?

 

Moeten we allemaal nu van het gas af?

Dat zou mooi zijn, maar het is niet realistisch om in 2030 helemaal van het gas af te zijn. Om in 2030 alle Nederlandse woningen van het gas af te hebben moeten er dagelijks ruim 1000 woningen van het gas af worden gekoppeld. Dit is op het moment echter nog niet mogelijk omdat veel huizen nog ongeschikt zijn om van het gas af te gaan, bijvoorbeeld omdat de isolatie nog niet op orde is. Daarnaast weten veel consumenten niet wat hun financiële ruimte is (eigen geld versus goedkope duurzaamheidslening) en hebben veel consumenten nog te weinig kennis om te durven starten met het grootschalig onder handen nemen van hun woning.

Moeten we het dan uitstellen?

Nee, dat ook absoluut niet. Om de wereld leefbaar te houden voor onder andere onze kinderen en kleinkinderen is het ontzettend belangrijk om wel de eerste stappen te zetten in het verduurzamen van je woning. Dit is overigens niet de enige reden om je woningen te verduurzamen. Het is ook financieel slim, omdat veel maatregelen meer opleveren aan energiebesparing dan dat de kosten zijn van eventuele rente en aflossing van de maatregelen. In de praktijk geldt dit voor producten met een terugverdientijd van onder de 15 jaar. Sommige producten leveren echt veel geld op zoals spouwmuurisolatie, met regelmatig een terugverdientijd van 3 jaar!

Maar wat kunnen en moeten we nu wel doen?

Je kunt nu al de eerste stappen nemen voor het verduurzamen van je woning. Welke oplossing je kiest is afhankelijk van je financiële mogelijkheden, je wensen en wat technisch de beste keuze voor jouw woning. Voor een standaard tussenwoning (bouwjaar 1945) met energielabel E en drie bewoners zou dit het overzicht van de mogelijke investeringen zijn:

Spouwmuurisolatie
Investering: € 760
Besparing p.j.: € 160
Terugverdientijd: 4 – 6 jaar

Zonnepanelen
Investering: € 1.590
Besparing p.j.: € 250
Terugverdientijd: 5 – 7 jaar

Vloerisolatie
Investering: € 1.490
Besparing p.j.: € 160
Terugverdientijd: 8 – 10 jaar

Dakisolatie
Investering: € 4.580
Besparing p.j.: € 370
Terugverdientijd: 11 – 13 jaar

Isoleren is altijd slim. Je zorgt er namelijk voor dat je verbruik direct drastisch verminderd. Voor spouwmuur en vloerisolatie is dit vaak binnen een dag gerealiseerd. Dit is een belangrijke en benodigde investering, onafhankelijk of je over 5 tot 10 jaar een warmtepomp neemt of een hele andere duurzame verwarming kiest.

Ervan uitgaand dat je nu grijze stroom gebruikt, zorgen zonnepanelen ook direct voor minder CO2-uitstoot. Daarnaast is het een slimme zet als je in de toekomst elektrisch gaat verwarmen of rijden.

Wil je weten wat jij kan doen om energie te besparen?
Al 123.009 mensen gingen je voor

Is een warmtepomp de enige oplossing?

Bij HomeQgo zien we dat er ook veel ontwikkelingen zijn in andere verwarmingsbronnen, zoals infrarood panelen. We hebben op het moment alleen nog de hybride warmtepomp in ons assortiment, maar dit zijn we gestaag aan het uitbreiden. Zo wordt de all-electric warmtepomp deze zomer nog aan de huisscan toegevoegd.

Wat als gas financieel de enige optie lijkt?

Heb je niet de mogelijkheid om uit je eigen portemonnee te investeren in isolatie of zonnepanelen van rond de € 1.000 – €1.500 euro? Kijk dan bij www.energiebespaarlening.nl. Daar kun je vaak een goedkope lening krijgen om je verduurzaming mee te financieren. Zo is het mogelijk dat je direct geld overhoudt zonder dat je het nu zelf moet financieren.

Wil je nu niet investeren dan hebben we ook een paar andere tips waarmee je gratis je verbruik kunt verminderen!

1. Zet je cv-ketel op 65 graden

De kans is groot dat jouw cv-ketel op 80 ˚C staat. Veel installateurs zetten dit namelijk zo hoog omdat hij dan sowieso warm genoeg is. Zonde, want door de cv-ketel op 65 ˚C te zetten bespaar je als rijtjeshuis wel €150, zonder dat je comfort verminderd. Bij een vrijstaand huis kan je besparing zelfs oplopen tot €350!

2. Ventileer

Dit klinkt misschien gek, maar door de ramen dagelijks al 15 minuten open te zetten, kun je flink besparen op je stookkosten. De buitenlucht is vaak droger dan binnen, omdat we vochtige lucht uitademen en transpireren. Droge lucht is echter sneller warm te stoken dan vochtige lucht, waardoor je sneller op je gewenste temperatuur komt.

3. Verwarm alleen de kamers die je gebruikt

Zorg ervoor dat je geen kamers opwarmt die je niet of nauwelijks gebruikt. Als je de deuren van deze kamers sluit nadat je er even bent geweest, blijft de kou ook in de kamer. Hiermee bespaar je wel €240 per jaar.

Isoleren Warmtepomp ZonnepanelenGerelateerde artikelen

Is je cv-ketel aan vervanging toe?

Veel apparaten blijf je gebruiken totdat ze stuk gaan. Toch is dat economisch en milieutechnisch gezien niet altijd de beste keus. Neem cv-ketels, die zijn de afgelopen tien jaar v

Lees verder

Zo scannen wij jouw huis online

Als je wel eens in onze huisscan bent geweest, zal je je misschien hebben verbaasd over de hoeveelheid informatie die wij al voor je hebben uitgezocht. We leggen je graag uit hoe..

Lees verder

Het verschil tussen de Split en Monoblock warmtepomp buitenunits van Nefit

Nefit is al jarenlang de bekendste partij op het gebied van cv-ketels en HR-ketels. Sinds een paar jaar verkopen zij ook de duurzame vervanger: de warmtepomp. De twee buitenunits

Lees verder