« Naar het nieuwsoverzicht

Moet ik kiezen voor bodem- of vloerisolatie?

Met een niet geïsoleerde vloer verdwijnt ongeveer 15% van je gestookte warmte naar de kruipruimte. Zonde toch?! Daarom adviseren wij om je vloer te isoleren met bodem- of vloerisolatie. Welke jij het best kunt kiezen leggen we uit in dit artikel.

 

Wat is het verschil?

Voordat je een keuze kunt maken, is het goed om te weten wat het verschil precies is. Bij vloerisolatie kruipt een installateur in je kruipruimte, waarna hij het plafond van de kruipruimte isoleert. De isolatie komt dus direct tegen jouw vloer aan.

Bij bodemisolatie wordt er isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte gespoten. Dit zijn vaak parels of chips. Je kunt je vloer vergelijken met een autoruit in de winter. Binnen is het warm, maar buiten koud. Hierdoor ontstaat er condensatie en een overdracht van temperatuur. Door chips op de bodem van je kruipruimte te plaatsen verplaats je dit overdrachtspunt naar de bodem. Hierdoor blijft de vloer helemaal droog en warm!

Hoogte van de vloer

Is de kruipruimte erg krap of kun je er slecht in komen? Dan wordt vloerisolatie lastig, omdat de installateur naar binnen moet kunnen kruipen én een bepaalde hoek moet kunnen maken met de slang om het materiaal tegen het plafond te kunnen spuiten. Hiervoor is een hoogte van minstens 50 cm hoognodig. 

Is je kruipruimte minder hoog? Dan is bodemisolatie een slimme en rendabele keus.

Ben je niet zeker of de kruipruimte geschikt is om te betreden? Je kunt dit altijd overleggen met een van onze energieadviseurs. De isolatie installateur komt voor het plaatsen van het isolatiemateriaal ook altijd nog even langs voor een inspectie.

Isolatiegraad

Vloerisolatie biedt in verhouding tot bodemisolatie de beste prijs/kwaliteit verhouding. Je merkt het verschil direct: Je vloer voelt een stuk minder koud aan. Als de kruipruimte hoog genoeg is, adviseren we dan ook altijd vloerisolatie. Als vloerisolatie niet mogelijk is, is bodemisolatie alsnog een erg rendabele keus. Deze isoleert minder, maar kost ook minder!

Wil je weten wat jij kan doen om energie te besparen?
Al 123.009 mensen gingen je voor

Vochtproblemen in de kruipruimte

Heb je last van vocht in de kruipruimte? Dan is bodemisolatie een goede oplossing. Deze zorgt ervoor dat er minder condensatie plaatsvindt. Je kunt ook last hebben van optrekkend vocht, omdat je in een vochtige regio woont. In sommige kruipruimtes staat zelfs het hele jaar een laagje water! Bodemisolatie verhelpt dit, doordat er een extra laag tussen het vocht op de bodem en de kruipruimte ligt. Je kunt het verschil zien in de afbeelding.

Bodemisolatie beperkt vocht condens kruipruimte HomeQgo

Het plaatsen van bodemisolatie is bijvoorbeeld een goede investering als je een houten ondervloer hebt, omdat je hiermee houtrot kunt voorkomen. Wil je extra goed isoleren? Dan kun je ook beide isolatie manieren kiezen. Onze energieadviseurs staan voor je klaar om je te helpen met de beste keus!

IsolerenGerelateerde artikelen

Hoe weet je of je woning al goed geïsoleerd is?

Als je je woning gaat verduurzamen, wil je weten wat de basis is. Hiervoor zou je het liefst in je muren, dak of vloer kijken. Met deze tips kun je vinden...

Lees verder

Niets aan milieu doen veel duurder dan investeren in klimaatbeleid

Veel mensen zien weinig in investeringen in duurzame energie, omdat die te duur zouden zijn. Nieuw internationaal onderzoek laat echter zien dat niets doen veel meer kost...

Lees verder

Profiteer samen met je buren van korting

Het is vandaag, 28 september 2019, nationale burendag! Wist je dat je bij HomeQgo met je buren terecht kunt voor korting op je zonnepanelen en isolatieproducten?

Lees verder