« Naar het nieuwsoverzicht

Je huis energiezuiniger maken? Begin hiermee

Om duurzaamheidsdoelen te bereiken, stort het kabinet honderden miljoenen in een warmtefonds, om huiseigenaren en vve’s goedkope leningen te kunnen verstrekken voor verduurzaming. Maar hoe kun je dit geld nou zo effectief mogelijk besteden? „Energiebesparing begint bij je huis een goede jas aantrekken.”

Wat je het beste kunt doen, hangt natuurlijk van je huis en budget af”, zegt Vera Dalm van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. „Begin met de simpele dingen: tochtstrips, radiotorfolie, deurdrangers. En zorg dat je bijvoorbeeld gloeilampen hebt vervangen. Voor honderd euro kun je zo al heel veel energie besparen. Heb je wat geld beschikbaar, dan kun je denken aan muur-, dak- en vloerisolatie. Dat kost niet zo veel, levert een flinke besparing op en bij muur- en vloerisolatie hoeft meestal niemand door je huis te banjeren, dat is ook heel prettig.”

’Wat je het beste kunt doen, hangt natuurlijk van je huis en budget af”, zegt Vera Dalm van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. „Begin met de simpele dingen: tochtstrips, radiotorfolie, deurdrangers. En zorg dat je bijvoorbeeld gloeilampen hebt vervangen. Voor honderd euro kun je zo al heel veel energie besparen. Heb je wat geld beschikbaar, dan kun je denken aan muur-, dak- en vloerisolatie. Dat kost niet zo veel, levert een flinke besparing op en bij muur- en vloerisolatie hoeft meestal niemand door je huis te banjeren, dat is ook heel prettig.

Voor de meeste huizen maakt spouwmuurisolatie het meeste verschil

Ook Paul van den Hout van HomeQgo, een bedrijf dat huiseigenaren inzicht biedt in de duurzaamheid van hun huis en daarover adviseert, raadt isolatie aan. „Voor de meeste huizen maakt spouwmuurisolatie het meeste verschil. Dat kan voor een tussenwoning vaak al voor minder dan €1000, je hoeft er je huis niet voor uit en zo breng je je gasverbruik echt omlaag.”

Mocht je een duurzaamheidslening aanvragen, je spaargeld willen aanspreken of extra hypotheekruimte gebruiken, dan is ’je huis een goede jas aantrekken’ met betere isolatie stap één, zegt Dalm. „Daarna kun je ook gaan kijken naar zonnepanelen. Groene stroom kun je inkopen of zelf opwekken. Het rendement daarop is veel hoger dan de rente die je kunt krijgen bij de bank. Ik heb zelf ook al jaren zonnepanelen en betaal maar een paar euro per maand voor elektriciteit. Dat is heerlijk.”

Wie de energierekening wel eens heeft bekeken, ziet dat de kosten voor gas veel hoger zijn dan die voor elektriciteit. Een investering in zonnepanelen, die elektriciteit opwekken, doet niets voor de gasrekening. Dat is nog wel eens een misvatting, zegt Van den Hout. „Het is natuurlijk heel leuk om je eigen stroom op te wekken, maar voor het klimaat maakt het geen verschil of je stroom op je eigen dak opgewekt met zonnepanelen of van ergens anders. Met isolatie beperk je echt het gebruik in huis van fossiele brandstoffen, dat maakt verschil.”
Wil je weten wat jij kan doen om energie te besparen?
Al 123.009 mensen gingen je voor

Wacht met warmtepomp

Volledig van het gas af en een warmtepomp nemen is voor de meeste mensen nog niet in zicht, zegt Dalm. „Wat je wel kunt doen is een hybride warmtepomp nemen, daarmee bespaar je al heel veel gas, zeker als je hem combineert met zonnepanelen.” De komende jaren zullen gemeenten bekendmaken wanneer wijken van het gas afgaan, en hoe. Het heeft op dit moment dus weinig zin om dat al op eigen houtje te gaan doen, zegt Dalm. „Misschien komt er een warmtenet in jouw wijk, of een andere vorm van collectieve verwarming. Zolang je dat nog niet weet, zou ik wachten met geen warmtepomp.”

Wat je wel kunt doen, is bij verbouwingen alvast rekening houden met een eventueel gasloze toekomst en verduurzaming. Dalm: „Wie een nieuwe keuken neemt, raad ik aan voor inductie te kiezen. Niet alleen is dat makkelijk, je bent ook direct voorbereid. En als je een dakkapel laat bouwen, leg dan meteen zonnepanelen op je dak. Of denk na over hoe je duurzaam douchewater kunt opvangen in een nieuwe badkamer.”

Onnodig duur

Dat is ook volgens Van den Hout een manier om de kosten in de hand te houden. „Stel, je wilt een gietvloer. Dat kost misschien €10.000. Voor €2000 extra kun je er meteen vloerverwarmingsbuizen in laten leggen die geschikt zijn voor lagetemperatuurverwarming. Als je daar later de vloer voor openbreekt, kost het hele verhaal je €13.000. Niet elke aannemer denkt hieraan bij een verbouwing, dat is zonde, zo maak je duurzaamheid onnodig duur.”

HomeQgo in de media
Bron: https://www.telegraaf.nl/financieel/3674583/je-huis-energiezuiniger-maken-begin-hiermeeGerelateerde artikelen

Hoe weet je of je woning al goed geïsoleerd is?

Als je je woning gaat verduurzamen, wil je weten wat de basis is. Hiervoor zou je het liefst in je muren, dak of vloer kijken. Met deze tips kun je vinden...

Lees verder

Niets aan milieu doen veel duurder dan investeren in klimaatbeleid

Veel mensen zien weinig in investeringen in duurzame energie, omdat die te duur zouden zijn. Nieuw internationaal onderzoek laat echter zien dat niets doen veel meer kost...

Lees verder

Profiteer samen met je buren van korting

Het is vandaag, 28 september 2019, nationale burendag! Wist je dat je bij HomeQgo met je buren terecht kunt voor korting op je zonnepanelen en isolatieproducten?

Lees verder