« Naar het nieuwsoverzicht

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De daken in Nederland komen steeds voller te liggen met zonnepanelen en de terugverdientijd ligt inmiddels maar rond de 7 jaar. Dat klinkt aantrekkelijk! Daarom krijgen we regelmatig de vraag “Is mijn dak wel geschikt voor zonnepanelen?

 

Panelen hebben licht nodig

De naam zonnepaneel klinkt alsof de panelen zon nodig hebben, dit is echter niet het geval. Licht is tegenwoordig al goed genoeg! Zonnepanelen hoeven dus niet per se op een zuidelijk dak te liggen. Oost of westelijk gelegen daken zijn vaak ook al prima! De opbrengst van zonnepanelen is het grootst als ze onder een ideale hoek van 35 à 40 graden op het zuiden gericht liggen.

Dakramen

Heeft je dak veel dakramen? Dat zorgt ervoor dat er minder panelen op je dak passen, of dat de opstelling wat minder mooi is. Dat is technisch gezien geen probleem, maar wij streven er wel altijd naar om de panelen zo mooi mogelijk te plaatsen.

Dakkapellen en bomen

Dakkapellen en bomen hebben wel effect op de opbrengst van de zonnepanelen. Door dat er schaduw ontstaat op een deel van de panelen, heb je een schaduwbestendig systeem nodig. Hierbij worden de panelen in een parallelschakeling gelegd, waardoor de opbrengst van elk paneel apart wordt verwerkt door de omvormer. Elk paneel heeft dan op de achterkant een optimizer, die ervoor zorgt dat de energie-opbrengst van een afzonderlijk zonnepaneel maximaal wordt gebruikt.

In de afbeelding zie je het verschil tussen een zonnepaneelsysteem zonder SolarEdge optimizers en het effect van als je dit wel hebt.

Hoe weet ik of ik te veel schaduw heb voor zonnepanelen?

Je kunt dit zelf bekijken, een installateur langs laten komen óf bij HomeQgo gratis en vrijblijvend je dak laten scannen. Wij checken dan voor jou of de bomen (of hoge gebouwen) in de buurt effect hebben op jouw zonnepanelen, hoeveel panelen je nodig hebt, hoeveel dit voor jou zal kosten en hoe snel je het terugverdient hebt!

Wil je weten wat jij kan doen om energie te besparen?
Al 123.009 mensen gingen je voor

Rieten, leien en daken met oude pannen

Zijn je dakpannen aan vervanging toe? Dan is het niet slim om zonnepanelen te plaatsen. De dakpannen kunnen breken door het gewicht. Het vervangen van je dakpannen kan een flinke investering zijn. Wij adviseren je dan ook om indakpanelen te installeren. Deze worden letterlijk in je dak geplaatst, waardoor je op deze plek geen pannen hoeft te plaatsen. Dit bespaart veel op het uiteindelijke bedrag én de zonnepanelen zullen veel minder opvallen.

Op rieten en leien daken plaatsen onze installatiepartners helaas geen zonnepanelen, maar hier zijn wel specialistische bedrijven voor te vinden op internet.

Monument

Is je huis een monument? Dan zal je in de meeste gevallen een vergunning moeten aanvragen. We schreven er meer over in Wonen in een monument: Hoe kun je nu verduurzamen?

Zo scannen wij jouw dak

De dakscan maken wij door een 3D model te maken van jouw huis en je omgeving. Hierdoor weten we wat er om je huis heen staat en hoeveel effect dit heeft op de zoninstraling. Dit kan onder andere door het 3D model te combineren met zoninstralingsmodellen en andere algoritmes. Heb je recentelijk verbouwd? Dan kan het zijn dat we dit nog niet hebben meegenomen. Je kunt dan alsnog een offerte aanvragen, dan checkt een van onze adviseurs je dak nog een keer extra.

ZonnepanelenGerelateerde artikelen

Is je cv-ketel aan vervanging toe?

Veel apparaten blijf je gebruiken totdat ze stuk gaan. Toch is dat economisch en milieutechnisch gezien niet altijd de beste keus. Neem cv-ketels, die zijn de afgelopen tien jaar v

Lees verder

Zo scannen wij jouw huis online

Als je wel eens in onze huisscan bent geweest, zal je je misschien hebben verbaasd over de hoeveelheid informatie die wij al voor je hebben uitgezocht. We leggen je graag uit hoe..

Lees verder

Het verschil tussen de Split en Monoblock warmtepomp buitenunits van Nefit

Nefit is al jarenlang de bekendste partij op het gebied van cv-ketels en HR-ketels. Sinds een paar jaar verkopen zij ook de duurzame vervanger: de warmtepomp. De twee buitenunits

Lees verder