« Naar het nieuwsoverzicht

Is jouw woning al goed geïsoleerd?

Als je je woning gaat verduurzamen, wil je weten wat er in de basis aanwezig is. Hiervoor zou je het liefst in de muren, in het dak of onder de vloer kijken. Aangezien dat niet altijd mogelijk is, geven wij een aantal tips. Zo kun je een inschatting maken op basis van het bouwjaar. Kijken op onverwachte plekken, kan ook geld opleveren.

 

Bouwjaar van je woning

Op basis van het bouwjaar van je woning kun je al veel zeggen over de kwaliteit en aanwezigheid van isolatie. Weet je niet zeker wanneer jouw huis gebouwd is? Dat kun je gemakkelijk vinden door hier je postcode en huisnummer in te vullen. Op de eerstvolgende pagina vind je dan het bouwjaar. Die gegevens hebben we in het kadaster voor je opgezocht.

Muurisolatie

1992 – nu     Goed geïsoleerd
1975 – 1991   Matig geïsoleerd
1920 – 1974  Spouwmuur aanwezig, maar waarschijnlijk niet geïsoleerd
<1925            Geen spouwmuur aanwezig

Matig geïsoleerd
Misschien is de isolatie in je muur een beetje ingezakt, dan is bijvullen een optie. Als de isolatie in slechte staat is, dan kun je die laten verwijderen. Daaraan hangt wel een prijskaartje. Verwijderen of bijvullen kun je bij HomeQgo laten doen. Vraag een offerte aan in de spouwmuurisolatie-scan, dat gaat heel gemakkelijk, en vul bij de opmerkingen in dat het om bijvullen gaat. Je kunt ook even contact met ons opnemen.

Spouwmuur aanwezig, maar waarschijnlijk niet geïsoleerd

De kans is groot dat je woning nog niet geïsoleerd is! Dat is een mooie kans, omdat je met spouwmuurisolatie ontzettend veel geld kunt besparen op je maandlasten. In de spouwmuurisolatie scan kun je kijken hoeveel en direct gratis offertes aanvragen.

Woon je nog maar kort in dit huis? Dan kan het zijn dat de vorige bewoners de muur hebben geïsoleerd. Dit is te zien in de buitenmuur. Zitten er kleine verkleuringen van dichtgemetselde boorgaatjes in de voegen? Als de spouwmuur is opgevuld, zou na elke vierkante meter een gaatje zichtbaar moeten zijn.

Geen spouwmuur, toch isoleren?

In woningen die zijn gebouwd voor 1920, is in de meeste gevallen geen spouwmuur aanwezig, waardoor je geen spouwmuurisolatie kunt toepassen. Je kunt je huis wel inpakken met buitengevelisolatie. Er wordt dan een laag tegen de buitenkant van je muur aangebracht. Die laag wordt afgewerkt met steenstrips of stucwerk waarbij je zelf de kleur kunt samenstellen. Als je dat doet, bestaat wel de kans dat je woning in omvang toeneemt. Als je huis dicht bij de straat staat, is het aanvragen van een vergunning verplicht.

Wil je weten wat jij kan doen om energie te besparen?
Al 123.009 mensen gingen je voor

Dakisolatie

1992 – nu       Goed geïsoleerd
1989 – 1991    Matig geïsoleerd
<1989             Waarschijnlijk niet geïsoleerd

Is je huis na 1992 gebouwd? Dan is het goed geïsoleerd, dat is sinds dat jaar verplicht. Je dak kan aan de binnen- of buitenkant van de constructie geïsoleerd zijn. Bij platte daken ligt het isolatiemateriaal soms zelfs zichtbaar op de dakbedekking. Als je een schuin dak hebt, is het lastiger om te zien. Soms kun je een onafgewerkt deel vinden achter schotten, of bij een ventilatiepijp of bij de rookgasafvoer. Kijk eens in de dakisolatie scan wat jij zou kunnen besparen, dat gaat heel makkelijk!

Matig of niet geïsoleerd

Het verbeteren van dakisolatie levert niet altijd heel veel op, al neemt het comfort wel toe. De terugverdientijd is langer. In de jaren 1989-1991 en daarvoor was het belang van goed isoleren nog niet duidelijk. Isolatiemateriaal was vaak van mindere kwaliteit dan nu.

Isolerend glas

Als je twee glaslagen hebt, staat in de aluminiumrand van het glas een code. Hierin is vaak het type vermeld, zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien. Heb je enkel glas? Dan kun je de isolatiewaarde van je ruiten verbeteren door die te vervangen door HR-glas.

enkelglas of dubbel glas kijken

Wanneer je geen code in de aluminium rand van je ramen ziet, kun je, als het donker is, een aansteker op 5 centimeter van het raam houden. Bij HR++glas zie je in de ruit vier vlammetjes. Als je HR-glas hebt, heeft de tweede of derde vlam een iets afwijkende kleur.

Vloerisolatie

De aanwezigheid van vloerisolatie kun je checken door het luik naar de kruipruimte te openen. Ligt er isolatiemateriaal op de bodem? Dan heb je bodemisolatie. Zit er isolatie tegen het plafond van de kruipruimte aan? Dat heet vloerisolatie. Vloer,- of bodemisolatie kan er verschillend uitzien. Zo zijn er onder meer parels, piepschuim en isolatiechips voor bodemisolatie. Bij vloerisolatie kun je glaswol, pur of dekens hebben die tegen het plafond zijn bevestigd. Het is ook mogelijk dat je beide hebt. We schreven meer over de verschillen tussen bodem- en vloerisolatie.

Als je geen kruipruimte hebt, is isolatie niet mogelijk. Heb je wel een kruipruimte, maar geen toegang? Dan kun je die misschien laten maken. Ook hierover kunnen wij je adviseren. Als je absoluut niet weet of je een kruipruimte hebt, dan zijn de volgende tips van belang. 

Een aantal tips 

  • Is er iets te vinden in de bouwtekeningen?
  • Heb je een bouwkundig rapport laten opmaken bij de koop van de woning?
  • Heeft de vorige eigenaar offertes of facturen van geïnstalleerde maatregelen achtergelaten?

En dan, isoleren maar? 
Na het aanvragen van offertes komt er een installateur langs. Als je spouwmuurisolatie wilt, controleert hij gratis en vrijblijvend de spouw. Hij boort er dan een gaatje in en kijkt met een cameraatje of er al isolatie aanwezig is. Ook kan hij zien of er metselresten of ongedierte zit – dat moet  worden verwijderd.

IsolerenGerelateerde artikelen

Validated by ISSO-certificaat voor het HomeQgo advies

Het is feest! De berekening achter HomeQgo heeft het Validated by ISSO-certificaat. Dit betekent dat we eerlijk, betrouwbaar en professioneel te werk gaan.

Lees verder

Zo vraag je de btw voor zonnepanelen terug

Op de aanschaf en installatie van zonnepanelen kun je de btw terugvragen bij de Belastingdienst. De btw-teruggave kunnen wij voor je doen, maar kun je ook zelf uitvoeren...

Lees verder

Combineer je zonnepanelen met deze nieuwe zonneboiler

Zonneboilers zijn doorgaans groter dan zonnepanelen, waardoor het plaatsen soms lastig is als je als je al een aantal zonnepanelen op je dak hebt. HRsolar biedt een oplossing!

Lees verder