« Naar het nieuwsoverzicht

Is je cv-ketel aan vervanging toe?

Veel apparaten blijf je gebruiken totdat ze stuk gaan. Toch is dat economisch en milieutechnisch gezien niet altijd de beste keus. Neem cv-ketels, die zijn de afgelopen tien jaar veel efficiënter geworden.

 

De ontwikkeling van de afgelopen tien jaar

Een aantal jaar geleden waren er alleen cv-ketels. Ze verbruiken gas om je woning te verwarmen en waren nog niet heel efficiënt. De afgelopen tijd zijn de ketels steeds rendabeler geworden. Op basis van de efficiëntie hebben zij een andere naam gekregen. Van niet zo duurzaam naar duurzaam kunnen we ze als volgt indelen cv-ketels, vr-ketels en HR-ketels. 

De vr-ketel staat voor “verbeterd rendement” en kan 85 procent van zijn energieverbruik omzetten naar bruikbare warmte. De HR-ketel staat voor “hoog rendement” en kan 100 procent van zijn energieverbruik omzetten naar bruikbare warmte en is daarmee de duurzaamste.

Hoewel veel partijen nog steeds de term cv-ketel gebruiken, verkopen zij meestal hr-ketels. Dat is een beetje verwarrend, maar dat doen ze omdat cv-ketel inmiddels een bekend begrip is.

5 tekenen die erop wijzen dat je cv-ketel aan vervanging toe is

  1. Je water wordt niet snel warm
  2. Je krijgt je huis niet comfortabel warm (let op: dat kan ook andere redenen hebben)
  3. Je cv-ketel is ouder dan 10 jaar
  4. Je gasrekening is veel hoger dan dat je zou verwachten (bijvoorbeeld ten opzichte van voorgaande jaren)
  5. Je cv-ketel geeft regelmatig foutmeldingen of maakt rare geluiden
Wil je weten wat jij kan doen om energie te besparen?
Al 123.009 mensen gingen je voor

Waarmee kun je de cv-ketel vervangen?

Daar zijn verschillende opties voor. Je kunt kiezen voor een nieuwe HR-ketel, eventueel in combinatie met een hybride warmtepomp. Of je gaat direct voor een all-electric warmtepomp. 

1. Een all-electric warmtepomp

Dit is een gasloze oplossing. Je woning wordt enkel verwarmd met elektriciteit. En dat kan eventueel duurzaam worden opgewekt met zonnepanelen. Let op: om de warmtepomp zo efficiënt mogelijk te laten werken, moet je woning wel goed geïsoleerd zijn en lagetemperatuurverwarming hebben. We schreven eerder ook een artikel over het geschikt maken van je woning voor een warmtepomp.

2. Een nieuwe HR-ketel

Als je woning – of spaarpot – nog niet klaar is voor een warmtepomp, is het verstandig om te investeren in een nieuwe HR-ketel. Die kun je verbinden met een zonneboiler of een hybride warmtepomp.

3. Koppeling met een zonneboiler

Als je de nieuwe ketel koppelt aan een zonneboiler, kun je je water een groot deel van het jaar duurzaam opwarmen. In de zomer verwarmt de zonneboiler vrijwel al je water. In de winter springt de ketel bij om je woning lekker warm te houden.

4. Koppeling met een hybride warmtepomp

Door je water deels te verwarmen met een hybride warmtepomp, zorg je ervoor dat je veel minder gas verbruikt. Je koppelt de hybride warmtepomp aan je cv-ketel, waarna continu wordt berekend welk van de twee het effectiefst verwarmt. Als het bijvoorbeeld buiten vriest, is dat de cv-ketel. In de meeste andere gevallen verwarmt de warmtepomp je water. Dit doet hij met elektriciteit, die je kunt opwekken met zonnepanelen. Dit is goed voor het milieu en op de lange termijn ook voor je portemonnee!

Ontdek in de huisscan of een van deze producten een slimme oplossing voor jou kan zijn. Laat je het ons weten als je er niet uit komt met het vergelijken van de opties? Als je bijvoorbeeld een hybride warmtepomp én een zonneboiler wilt? Een van onze energieadviseurs helpt je graag gratis en vrijblijvend met advies. Zij zijn bereikbaar via WhatsApp, de chat, info@homeQgo.nl of telefonisch via 085 – 30 30 885.

VerwarmingGerelateerde artikelen

Validated by ISSO-certificaat voor het HomeQgo advies

Het is feest! De berekening achter HomeQgo heeft het Validated by ISSO-certificaat. Dit betekent dat we eerlijk, betrouwbaar en professioneel te werk gaan.

Lees verder

Zo vraag je de btw voor zonnepanelen terug

Op de aanschaf en installatie van zonnepanelen kun je de btw terugvragen bij de Belastingdienst. De btw-teruggave kunnen wij voor je doen, maar kun je ook zelf uitvoeren...

Lees verder

Combineer je zonnepanelen met deze nieuwe zonneboiler

Zonneboilers zijn doorgaans groter dan zonnepanelen, waardoor het plaatsen soms lastig is als je als je al een aantal zonnepanelen op je dak hebt. HRsolar biedt een oplossing!

Lees verder