« Naar het nieuwsoverzicht

Met deze 5 stappen maak je jouw woning klaar voor een warmtepomp

Warmtepompen zijn regelmatig in het nieuws. Maar waar begin je en hoe krijg je je huis klaar voor een warmtepomp? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

 

Stap 1. Pak je huis in

Als je het zelf koud hebt, trek je iets warmers aan. Waarom doe je dit niet ook met je huis? In plaats van de verwarming omhoog te draaien, laat je huis inpakken! Dit kan door het opvullen van de spouwmuur, het isoleren van de vloer of kruipruimte of door een extra laag toe te voegen aan je dak. Hiermee houd je de warmte binnen en bespaar je gas.

Stap 2. Wek je eigen energie op

Een warmtepomp verwarmt je woning met elektriciteit. Dit betekent dat je gasverbruik zal dalen, maar je elektriciteitsverbruik zal stijgen. Daarom is het een slimme zet om zelf elektriciteit op te wekken met zonnepanelen. Heb je al zonnepanelen? Super! Misschien kunnen er nog extra zonnepanelen op je dak worden geplaatst of wek je al genoeg op. HomeQgo berekent in de huisscan hoeveel panelen je nodig hebt en waar op je dak ze het meest kunnen opwekken.

Wil je weten wat jij kan doen om energie te besparen?
Al 123.009 mensen gingen je voor

Stap 3. Verwarm met een lage temperatuur

Een warmtepomp verwarmt het water tot 45 ˚C, terwijl normale radiatoren water op 75 ˚C gebruiken. Daarom zul je je radiatoren moeten vervangen. Met vloerverwarming of speciale lagetemperatuurradiatoren zet je de laatste stap naar een warmtepomp.

Stap 4. Elektrisch koken

Door je eten elektrisch te bereiden, bespaar je nog meer gas en maak je je woning klaar voor een all-electric warmtepomp. Wil je deels van het gas af, met de goedkopere hybride warmtepomp? Dan is elektrisch koken niet nodig.

Stap 5. De warmtepomp!

Je huis is nu klaar voor een hybride warmtepomp, die je woning verwarmt in samenwerking met de cv-ketel. Wil je een elektrische warmtepomp? Neem dan contact met ons op, zodat we je persoonlijk kunnen adviseren!

WarmtepompGerelateerde artikelen

Hoe werkt een warmtepomp?

Wil je binnenkort een warmtepomp laten plaatsen, maar wil je graag weten hoe deze werkt? Hiervoor is een beetje technische kennis nodig. Het proces bestaat uit 4 stappen...

Lees verder

Dit is waarom je beter een energielabel A+++ apparaat kunt kopen

Heb je een nieuwe wasmachine, droger of vaatwasser nodig? Dan kan het heel verleidelijk zijn om te kijken naar de prijs en te gaan voor energielabel A+.

Lees verder

Nadelen en fouten bij spouwmuurisolatie: waar moet je op letten?

Spouwmuurisolatie heeft tientallen voordelen, maar er kan helaas ook wat fout gaan als een aantal belangrijke aspecten over het hoofd worden gezien. Dit zijn onze tips waarmee je..

Lees verder