« Naar het nieuwsoverzicht

Hoe werkt een warmtepomp?

Wil je binnenkort een warmtepomp laten plaatsen, maar wil je graag weten hoe deze werkt? Hiervoor is een beetje technische kennis nodig. Het proces bestaat uit 4 stappen: de warmtewisselaar met de buitenlucht, een compressor, de warmtewisselaar met het verwarmingscircuit en de expansie. In dit artikel lees je hoe dit werkt!

 

Basis van het systeem

De warmtepomp bestaat uit een gesloten systeem met daarin een middel dat tijdens het verwarmingsproces veranderd van druk, temperatuur en toestand (vloeistof of gas). Het middel staat niet direct in contact met de buitenlucht en het water dat naar je radiatoren of vloerverwarming gaat, maar heeft wel contact via warmtewisselaars.

Stap 1. De warmtewisselaar met de buitenlucht

De warmtewisselaar onttrekt warmte uit de buitenlucht. Hierdoor wordt het vloeibare middel verwarmd. De verwarming zorgt ervoor dat het middel verdampt tot gas.

Stap 2. De compressor

Het verwarmde gas wordt tot een hoge druk gepompt. Wanneer de druk van een gas wordt verhoogt, stijgt de temperatuur. Dit zul je ook wel herkennen van een fietspomp. Als je een band hebt opgepompt, is de pomp vaak heet door de druk die is opgebouwd. 

Stap 3. De warmtewisselaar met het verwarmingscircuit

Het gecomprimeerde gas heeft nu een hogere temperatuur dan voor het comprimeren. Dit staat in de warmtewisselaar in contact met het water in je verwarmingscircuit via een dun wandje. Hierdoor kan de warmte worden overgedragen aan het water. Doordat de temperatuur van het middel verlaagd, vormt het gas zich weer tot vloeistof.

Stap 4. De expansie

In de laatste stap van het proces wordt de druk van de vloeistof afgehaald. Hierdoor daalt de temperatuur nog meer. Het middel is nu weer klaar om zichzelf op te warmen aan de buitenlucht (stap 1).

Hoe werkt een warmtepomp? - HomeQgo

Wil je weten wat jij kan doen om energie te besparen?
Al 123.009 mensen gingen je voor

Meer weten over warmtepompen?

Lees ook ons artikel Met deze 5 stappen maak je jouw woning klaar voor een warmtepomp.

Je kunt ook altijd bij onze energieadviseurs terecht via de livechat, whatsapp, of telefonisch via 085 – 30 30 885. Ben je benieuwd wat voor warmtepomp we jou zouden adviseren? Ga hieronder naar de gratis huisscan, waarin je ook direct een vrijblijvende offerte kunt opvragen!

WarmtepompGerelateerde artikelen

Is je cv-ketel aan vervanging toe?

Veel apparaten blijf je gebruiken totdat ze stuk gaan. Toch is dat economisch en milieutechnisch gezien niet altijd de beste keus. Neem cv-ketels, die zijn de afgelopen tien jaar v

Lees verder

Zo scannen wij jouw huis online

Als je wel eens in onze huisscan bent geweest, zal je je misschien hebben verbaasd over de hoeveelheid informatie die wij al voor je hebben uitgezocht. We leggen je graag uit hoe..

Lees verder

Het verschil tussen de Split en Monoblock warmtepomp buitenunits van Nefit

Nefit is al jarenlang de bekendste partij op het gebied van cv-ketels en HR-ketels. Sinds een paar jaar verkopen zij ook de duurzame vervanger: de warmtepomp. De twee buitenunits

Lees verder