« Naar het nieuwsoverzicht

Hoe werkt een warmtepomp?

Wil je binnenkort een warmtepomp laten plaatsen, maar wil je graag weten hoe deze werkt? Hiervoor is een beetje technische kennis nodig. Het proces bestaat uit 4 stappen: de warmtewisselaar met de buitenlucht, een compressor, de warmtewisselaar met het verwarmingscircuit en de expansie. In dit artikel lees je hoe dit werkt!

 

Basis van het systeem

De warmtepomp bestaat uit een gesloten systeem met daarin een middel dat tijdens het verwarmingsproces veranderd van druk, temperatuur en toestand (vloeistof of gas). Het middel staat niet direct in contact met de buitenlucht en het water dat naar je radiatoren of vloerverwarming gaat, maar heeft wel contact via warmtewisselaars.

Stap 1. De warmtewisselaar met de buitenlucht

De warmtewisselaar onttrekt warmte uit de buitenlucht. Hierdoor wordt het vloeibare middel verwarmd. De verwarming zorgt ervoor dat het middel verdampt tot gas.

Stap 2. De compressor

Het verwarmde gas wordt tot een hoge druk gepompt. Wanneer de druk van een gas wordt verhoogt, stijgt de temperatuur. Dit zul je ook wel herkennen van een fietspomp. Als je een band hebt opgepompt, is de pomp vaak heet door de druk die is opgebouwd. 

Stap 3. De warmtewisselaar met het verwarmingscircuit

Het gecomprimeerde gas heeft nu een hogere temperatuur dan voor het comprimeren. Dit staat in de warmtewisselaar in contact met het water in je verwarmingscircuit via een dun wandje. Hierdoor kan de warmte worden overgedragen aan het water. Doordat de temperatuur van het middel verlaagd, vormt het gas zich weer tot vloeistof.

Stap 4. De expansie

In de laatste stap van het proces wordt de druk van de vloeistof afgehaald. Hierdoor daalt de temperatuur nog meer. Het middel is nu weer klaar om zichzelf op te warmen aan de buitenlucht (stap 1).

Hoe werkt een warmtepomp? - HomeQgo

Wil je weten wat jij kan doen om energie te besparen?
Al 123.009 mensen gingen je voor

Meer weten over warmtepompen?

Lees ook ons artikel Met deze 5 stappen maak je jouw woning klaar voor een warmtepomp.

Je kunt ook altijd bij onze energieadviseurs terecht via de livechat, WhatsApp, of telefonisch via 085 – 30 30 885. Ben je benieuwd wat voor warmtepomp we jou zouden adviseren? Ga hieronder naar de gratis huisscan, waarin je ook direct een vrijblijvende offerte kunt opvragen!

WarmtepompGerelateerde artikelen

Validated by ISSO-certificaat voor het HomeQgo advies

Het is feest! De berekening achter HomeQgo heeft het Validated by ISSO-certificaat. Dit betekent dat we eerlijk, betrouwbaar en professioneel te werk gaan.

Lees verder

Zo vraag je de btw voor zonnepanelen terug

Op de aanschaf en installatie van zonnepanelen kun je de btw terugvragen bij de Belastingdienst. De btw-teruggave kunnen wij voor je doen, maar kun je ook zelf uitvoeren...

Lees verder

Combineer je zonnepanelen met deze nieuwe zonneboiler

Zonneboilers zijn doorgaans groter dan zonnepanelen, waardoor het plaatsen soms lastig is als je als je al een aantal zonnepanelen op je dak hebt. HRsolar biedt een oplossing!

Lees verder