« Naar het nieuwsoverzicht

Hoe weet je of je woning al goed geïsoleerd is?

Als je je woning gaat verduurzamen, wil je weten wat de basis is. Om te kijken of je muren, dak en vloer geïsoleerd zijn kun je met een paar tips al snel geholpen zijn! Zo kun je al veel inschatten op basis van het bouwjaar en kun je op sommige plekken al wel zien of je woning al geïsoleerd is.

 

Bouwjaar van je woning

Op basis van het bouwjaar van je woning kun je al veel zeggen over de kwaliteit en aanwezigheid van isolatie. Weet je niet zeker wanneer jouw huis gebouwd is? Dat kun je gemakkelijk vinden door hier je postcode en huisnummer in te vullen. Op de eerstvolgende pagina vind je dan het bouwjaar. Deze hebben we voor je opgevraagd uit het Kadaster.

Muurisolatie

1992 – nu     Goed geïsoleerd
1975 – 1991   Matig geïsoleerd
1920 – 1974  Spouwmuur aanwezig, maar waarschijnlijk niet geïsoleerd
<1920            Geen spouwmuur aanwezig

Matig geïsoleerd
De isolatie in je muur is hoogstwaarschijnlijk een beetje ingezakt. Dit kun je verbeteren door je muurisolatie bij te vullen. Dit kan je bij HomeQgo laten doen! Vraag gemakkelijk een offerteaanvraag aan in de spouwmuurisolatie scan en vul bij de opmerkingen in dat het om bijvullen gaat. Je kunt ook even contact met ons opnemen.

Spouwmuur aanwezig, maar waarschijnlijk niet geïsoleerd

De kans is groot dat je woning nog niet geïsoleerd is! Dat is een mooie kans, omdat je met spouwmuurisolatie ontzettend veel geld kunt besparen op je maandlasten. In de spouwmuurisolatie scan kun je kijken hoeveel en direct gratis offertes aanvragen.

Woon je nog niet lang in je woning? Dan kan het zijn dat de vorige bewoners de muur hebben geïsoleerd. Dit kun je zien in de buitenmuur. Zitten er kleine verkleuringen van dichtgemetselde boorgaatjes in de voegen? Als de spouwmuur is opgevuld zou elke meter een gaatje geboord moeten zijn.

Geen spouwmuur aanwezig

Woningen van voor 1920 hebben in de meeste gevallen geen spouwmuur, waardoor je ook niet met spouwmuurisolatie kunt isoleren. Je kunt je huis wel inpakken met buitengevelisolatie. Er wordt dan een isolatielaag tegen de buitenkant van je muur aangelegd. Deze laag wordt afgewerkt met steenstrips of stucwerk waarbij je zelf de kleur kunt samenstellen.

Wil je weten wat jij kan doen om energie te besparen?
Al 123.009 mensen gingen je voor

Dakisolatie

1992 – nu       Goed geïsoleerd
1989 – 1991    Matig geïsoleerd
<1989             Waarschijnlijk niet geïsoleerd

Is je huis na 1992 gebouwd? Dan is het goed geïsoleerd. Je dak kan aan de binnen of buitenkant van de constructie geïsoleerd zijn. Bij platte daken ligt het isolatiemateriaal soms zelfs zichtbaar op de dakbedekking. Als je een schuin dak hebt, is het lastiger om te zien. Misschien kun je een onafgewerkt deel vinden achter schotten of bij een ventilatiepijp of rookgasafvoer? Heb je geen dakisolatie? Dan kun je in de dakisolatie scan gemakkelijk bekijken wat jij zou kunnen besparen!

Isolerend glas

Als je twee glaslagen hebt, staat er in de aluminium rand van het glas een code. Hier staat vaak het type glas in, zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien. Heb je enkelglas? Dan kun je de isolatiewaarde van je ramen verbeteren door deze te vervangen.

enkelglas of dubbel glas kijken

Wanneer je geen code in de aluminium rand van je ramen ziet staan, kun je een aansteker op 5 cm van het raam houden. Bij HR++ glas zie je in de ruit vier vlammetjes. Als je HR glas hebt, heeft de 2e of 3e vlam een iets afwijkende kleur.

Vloerisolatie

De aanwezigheid van vloerisolatie kun je checken door het luik naar de kruipruimte te openen. Ligt er isolatiemateriaal op de bodem? Dan heb je bodemisolatie. Zit er isolatie tegen het plafond van de kruipruimte aan? Dat heet vloerisolatie. Vloer,- of bodemisolatie kan er verschillend uitzien. Zo zijn er onder andere parels, piepschuim en isolatiechips voor bodemisolatie. Bij vloerisolatie kun je glaswol, pur of dekens hebben die tegen het plafond zijn bevestigd. Het is ook mogelijk dat je beide hebt. We schreven meer over de verschillen tussen b0dem- en vloerisolatie.

Als je geen kruipruimte hebt, dan is het helaas lastig om te zien of de vloer is geïsoleerd. 

Een aantal andere tips voor je zoektocht

  • Is er iets te vinden in de bouwtekeningen?
  • Heb je een bouwkundig rapport laten opmaken bij de koop van de woning?
  • Heeft de vorige eigenaar offertes of facturen van geïnstalleerde maatregelen achtergelaten?
  • Bij het aanvragen van offertes, komt er vaak een installateur langs die gratis en vrijblijvend de spouw controleert.  Hij boort dan een gaatje in de spouw en gaat met een cameraatje naar binnen om te zien of er metselresten, ongedierte of isolatie aanwezig is.
IsolerenGerelateerde artikelen

Is je cv-ketel aan vervanging toe?

Veel apparaten blijf je gebruiken totdat ze stuk gaan. Toch is dat economisch en milieutechnisch gezien niet altijd de beste keus. Neem cv-ketels, die zijn de afgelopen tien jaar v

Lees verder

Zo scannen wij jouw huis online

Als je wel eens in onze huisscan bent geweest, zal je je misschien hebben verbaasd over de hoeveelheid informatie die wij al voor je hebben uitgezocht. We leggen je graag uit hoe..

Lees verder

Het verschil tussen de Split en Monoblock warmtepomp buitenunits van Nefit

Nefit is al jarenlang de bekendste partij op het gebied van cv-ketels en HR-ketels. Sinds een paar jaar verkopen zij ook de duurzame vervanger: de warmtepomp. De twee buitenunits

Lees verder