« Naar het nieuwsoverzicht

Een monument, hoe maak je jouw woning duurzaam?

Wanneer jouw huis een monument is, woon je doorgaans in een prachtig pand met een verleden dat bewaard moet blijven voor de toekomst. Verduurzamen van je huis kan dan best ingewikkeld zijn, maar meestal levert dat nog meer comfort op. Wij hebben handige tips voor je verzameld, want er zijn wat regels waaraan je je moet houden.

Er bestaan diverse categorieën: rijksmonumenten (een pand of object van minstens 50 jaar oud), een provinciaal monument, een gemeentelijk monument of een beschermd stads- of dorpsgezicht. 

 

Eerst isoleren

Monumenten stammen vaak uit een tijd dat er nog geen sprake was van isolatie. Daardoor kan er veel warmte ontsnappen. Bij verduurzamen moet je dit allereerst zien te verminderen. Tochtstrips, gordijnen en luiken kunnen de eerste kou wegnemen.

Vaak zijn het gebouwen van voor 1930, die hebben dus geen spouwmuur. Bij het isoleren van een monument zijn er meerdere opties mogelijk. Je mag vaak wel muur-, dak- en vloerisolatie plaatsen. Een belangrijke voorwaarde is dat jouw monument onaangetast blijft. De isolatie moet je kunnen verwijderen zodat je de woning, mocht dat nodig zijn, weer kunt afleveren in de originele staat. Buitengevelisolatie past meestal niet binnen de regelgeving. Binnenmuurisolatie is doorgaans wel mogelijk, mits de binnenkant niet onder de monumentenregeling valt. Je levert dan waarschijnlijk wat ruimte in. Vloerisolatie is een optie als er een kruipruimte aanwezig is. Dakisolatie kan ook, als het van binnen is toegestaan.

Wil je het groots aanpakken? Dan moet je het natuurlijk evenwicht niet aantasten, het is niet voor niets dat dit soort gebouwen er nog zijn, ze zijn doorgaans zeer solide. Daarom is monumentenisolatie altijd maatwerk. Het is handig om een deskundige in de arm te nemen.

 

Zonnepanelen op jouw monument

Hoewel het bij bepaalde monumenten zeker mogelijk is om zonnepanelen te plaatsen, geldt dit niet voor elk pand. Bij bijzondere gebouwen, vaak met cultuurhistorische waarde, zijn de regels streng

Bij monumenten waar het wel is toegestaan, moet je je houden aan de richtlijnen. Het is van belang dat het aanzicht onaangetast blijft. De zonnepanelen mogen niet zichtbaar zijn. Behalve dat er daken zijn waarop je geen panelen mag plaatsen vanwege het aanzicht, is het soms niet mogelijk om praktische redenen.

  • Daken met een bijzondere vorm: rond of spits
  • Daken van kwetsbaar materiaal: lei, riet, metaal en zeldzame dakpannen
Wil je weten wat jij kan doen om energie te besparen?
Al 123.009 mensen gingen je voor

Afstemmen met de gemeente

Elk monument, dorps- en stadsgezicht is verschillend. Dit betekent dat er overal andere regels gelden als het gaat om zonnepanelen. Je kunt even informeren bij jouw gemeente. Wil je je duurzame plannen vervolgens uitvoeren, dan is het wel noodzakelijk om een vergunning aan te vragen. Daarin moet je een duidelijk beeld schetsen. Hieronder staan een aantal aanwijzingen:

  • Foto’s van de plek waar je de panelen wilt plaatsen 
  • Schets met zichtlijnen, waaruit blijkt dat de panelen niet zichtbaar zijn
  • Technische gegevens over de gewenste panelen
  • Schets van het eindresultaat

Als je panelen mag plaatsen, dan is dat fantastisch. Mocht je inspiratie willen opdoen, er zijn monumenten in Nederland die compleet energieneutraal zijn, zoals boerderij Tolhuis in Witharen. Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw woning of heb je specifieke informatie nodig om je vergunning aan te vragen bij de gemeente? Vraag gerust een gratis offerte aan of stel je vraag in de livechat!
Gerelateerde artikelen

Combineer je zonnepanelen met deze nieuwe zonneboiler

Zonneboilers zijn doorgaans groter dan zonnepanelen, waardoor het plaatsen soms lastig is als je als je al een aantal zonnepanelen op je dak hebt. HRsolar biedt een oplossing!

Lees verder

Is je cv-ketel aan vervanging toe?

Veel apparaten blijf je gebruiken totdat ze stuk gaan. Toch is dat economisch en milieutechnisch gezien niet altijd de beste keus. Neem cv-ketels, die zijn de afgelopen tien jaar v

Lees verder

Zo scannen wij jouw huis online

Als je wel eens in onze huisscan bent geweest, zal je je misschien hebben verbaasd over de hoeveelheid informatie die wij al voor je hebben uitgezocht. We leggen je graag uit hoe..

Lees verder