« Naar het nieuwsoverzicht

Hoe zorg je ervoor dat je isolatie van topkwaliteit kiest?

Dat isoleren je energierekening drastisch kan verlagen weten we. Maar hoe zorg je ervoor dat jij isolatie van topkwaliteit kiest? Er zijn namelijk ontzettend veel aanbieders en allerlei verschillende materialen op de markt. HomeQgo zet de 5 belangrijkste punten op een rij.

 

1. Kies voor een goede isolatiewaarden

De kwaliteit van je isolatiemateriaal wordt uitgedrukt in waarden. Misschien heb je de Rc- en Rd-waarden wel eens voorbij zien komen? De Rd-waarde geeft aan hoeveel warmte en kou het materiaal kan weren. De Rc-waarde geeft ditzelfde aan over de gehele constructie, bijvoorbeeld het totaal van alle materialen van het dak. Beiden worden ze uitgedrukt in m² K/W.

Nieuwbouwwoningen moeten gebouwd worden met deze Rc-waarden:
– Dak:       Minstens Rc 6 m² K/W
– Gevel:    Minstens Rc 4,5 m² K/W
– Vloer:    Minstens Rc 3,5 m² K/W

Wil je gebruik maken van de SEEH isolatie subsidie? Dan moet je voldoen aan deze Rd-waarden:
– Dak of zoldervloer: Minstens Rd 3,5 m² K/W
– Gevel:                        Minstens Rd 3,5 m² K/W
– Spouwmuur:           Minstens Rd 1,1 m² K/W
– HR++ glas:                Maximaal U 1,2 m² K/W
– Vloer:                         Minstens Rd 3,5 m² K/W
– Bodem:                     Minstens Rd 3,5 m² K/W

Bekijk voor alle eisen de website van de RVO.

Zoals je ziet wordt voor glas een U-waarde gegeven. De isolatiekwaliteit van glas wordt namelijk iets anders berekend. De U-waarde wordt uitgedrukt door de hoeveelheid warmte die door een vierkante meter glas verloren gaat bij een temperatuurverschil van 1 graad Kelvin. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatiewaarde dus is.

2. Het materiaal moet vast zitten en goed aansluiten

Om te voorkomen dat er koude plekken, condensvorming of zelfs schimmel ontstaat, is het belangrijk dat het materiaal goed wordt aangebracht. Het materiaal moet vast zitten en goed op elkaar aansluiten. Kies daarom altijd voor een gecertificeerd isolatiebedrijf.

HomeQgo heeft een geselecteerd netwerk aan isolatiespecialisten die je woning voor een scherpe prijs kunnen isoleren. Ontdek in de widget hieronder de slimste isolatieproducten voor jouw woning of vraag direct offertes aan voor spouwmuurisolatie en dakisolatie.

Wil je weten wat jij kan doen om energie te besparen?
Al 123.009 mensen gingen je voor

3. De productie impact van isolatie op het milieu

Isolatie bespaart 40 tot 400 keer zoveel energie dan dat het kost om het materiaal te maken. Je hebt de energie om het materiaal te produceren er binnen een paar maanden uit. Vrijwel alle materialen zijn geschikt om te kiezen, behalve schapenwol en purschuim met HFK’s. Het produceren van deze materialen heeft namelijk een enorm grote impact op het milieu.

Bij purschuim met HFK’s (verboden vanaf 2023) gaat het daarbij om de HFK’s. Dit zijn fluorkoolwaterstoffen die ervoor zorgen dat het jaren duurt voordat de besparing op je verwarmingsenergie de impact op het milieu heeft goed gemaakt. Een goede vervanger van dit type purschuim is Icynene. Dit is isolatieschuim zonder HFK’s.

Schapenwol is een afrader omdat er veel gifstoffen worden gebruikt tegen ongedierte en er o.a. veel grond en water nodig is voor de productie van de wol.

4. Twijfel? Vraag om uitleg

Ben je er niet zeker van of je het goede isolatiemateriaal aangeboden hebt gekregen? Dan is het altijd een goede keus om het aanbod van installateurs te vergelijken of meer uitleg te vragen over de keuze. De installateurs van HomeQgo kunnen met verschillende isolatiematerialen isoleren. Daarom kunnen we gemakkelijk de verschillende typen voor je naast elkaar leggen.

Vind je het belangrijk dat je materiaal extra goed isoleert, ook al betaal je daar extra voor? Geef dit dan ook aan, dan houden we hier rekening mee en denken we met je mee over de slimste keus!

5. Is eventueel meerwerk meegerekend?

Als je al offertes aan het vergelijken bent, is het slim om te kijken of meerwerk is meegerekend. Neem je spouwmuurisolatie en is je woning hoger dan 6 meter? Of laat je de muur boven een glazen serre isoleren? Dan heb je vaak een hoogwerker nodig.

Heb je een bijzondere gevel en wil je daarom extra kleine boorgaten? Dan zal je hier ook iets extra voor moeten neerleggen.

6. Ventilatieroosters bij spouwmuurisolatie

Als je spouwmuurisolatie laat plaatsen is het belangrijk dat er ook ventilatieroosters naar de kruipruimte worden geplaatst. In de kruipruimte zit van nature vaak vocht. Dit kan normaal via de spouw verdampen. Maar dit is met een geïsoleerde spouw een stuk moeilijker. Dit is geen probleem, zolang er genoeg roosters aanwezig zijn: gemiddeld 4 – 6 per woning.

 

Ben je benieuwd naar onze prijzen (incl. ventilatieroosters, meerwerk en subsidiebedragen)? Ontdek deze in onze huisscan of de snelle scans voor spouwmuurisolatie en dakisolatie.

IsolerenGerelateerde artikelen

Validated by ISSO-certificaat voor het HomeQgo advies

Het is feest! De berekening achter HomeQgo heeft het Validated by ISSO-certificaat. Dit betekent dat we eerlijk, betrouwbaar en professioneel te werk gaan.

Lees verder

Zo vraag je de btw voor zonnepanelen terug

Op de aanschaf en installatie van zonnepanelen kun je de btw terugvragen bij de Belastingdienst. De btw-teruggave kunnen wij voor je doen, maar kun je ook zelf uitvoeren...

Lees verder

Combineer je zonnepanelen met deze nieuwe zonneboiler

Zonneboilers zijn doorgaans groter dan zonnepanelen, waardoor het plaatsen soms lastig is als je als je al een aantal zonnepanelen op je dak hebt. HRsolar biedt een oplossing!

Lees verder