« Naar het nieuwsoverzicht

Het verduurzamen van je woning in 2020

Wat gaat 2020 jou financieel opleveren of zal het juist tegenvallen? Gelukkig heb je zelf invloed op je energierekening door je woning te verduurzamen. Wij zetten voor je op een rijtje wat Prinsjesdag 2019 betekende voor de verduurzaming van jouw woning.

 

Gas kost meer, elektriciteit kost minder

Verbruik jij weinig gas, maar wat meer elektriciteit? Dan zal je volgend jaar minder geld kwijt zijn aan energiebelasting. Als je bijvoorbeeld 1.200 gas en 2.600 kWh elektriciteit verbruikt, zal je ongeveer 100 euro per jaar gaan besparen.

Dit komt doordat gas ongeveer 4 cent per meer gaat kosten (dit kost nu tussen de 60 en 70 cent). Elektriciteit gaat omlaag met 0,09 cent per kWh (dit kost nu ongeveer 22 cent per kWh). In de aankomende jaren zal de energiebelasting voor elektriciteit verder verlaagd worden. De prijs van gas wordt juist hoger.

Met deze verandering wordt isolatie en warmtepompen aantrekkelijker. Isolatie zorgt dat je woning minder verwarmt hoeft te worden en warmtepompen verminderen je gasverbruik, door je woning te verwarmen met elektriciteit.

Compensatie door belastingvermindering

De ‘vermindering energiebelasting’, die voorheen de heffingskorting werd genoemd, is een vast bedrag per jaar dat wordt afgetrokken van je energiebelasting. Deze korting wordt groter, waardoor je minder zult betalen.

Salderingsregeling

De energie die zonnepanelen opwekken lever je terug aan het elektriciteitsnet. Daardoor loopt je meter terug of registreert je slimme meter dat je teruglevert. Omdat je stroom ‘verkoopt’ moet je eigenlijk een rekening sturen. Omdat dat niet handig is, wordt dit verrekend op je jaarrekening. De kWh stroom van de leverancier kost hetzelfde als de kWh stroom die jij teruglevert. Dat heet salderen.

Deze regeling zal vanaf 2023 geleidelijk veranderen naar een terugleversubsidie. Deze nieuwe subsidie blijkt echter complex te zijn, waardoor er ook deze Prinsjesdag nog geen concrete plannen konden worden bekendgemaakt. Die zullen de aankomende jaren bekend worden gemaakt. De overheid zal er overigens voor zorgen dat de terugverdientijd voor zonnepanelen rond de zeven jaar zal blijven. Hiermee blijven zonnepanelen een slimme keus.

Wil je weten wat jij kan doen om energie te besparen?
Al 123.009 mensen gingen je voor

Warmtefonds

Er zal de aankomende jaren geld en tijd worden gestopt in het opzetten van een warmtefonds. Met dit fonds kunnen woningeigenaren € 25.000 lenen voor het verduurzamen van hun huis. De rente zal lager zijn dan bij de bank en kan rustig worden terugbetaald. Het idee is dat mensen aflossen wat ze hebben bespaard met de maatregelen. Wanneer het fonds precies start, is nog niet bekend.

Conclusie

  • Isolatie en warmtepompen worden interessanter doordat de gasprijzen stijgen.
  • In 2020 is de kans groot dat je ongeveer €100 minder zal betalen voor energie.
  • Zonnepanelen blijven een slimme keus, doordat de salderingsregeling tot 2023 zal blijven en daarna andere aantrekkelijke regelingen zullen komen.
  • De overheid stopt geld en tijd in het opzetten van een warmtefonds, waarmee je in de toekomst op een aantrekkelijke manier geld kunt lenen voor verduurzaming.
Besparen FinancieelGerelateerde artikelen

Validated by ISSO-certificaat voor het HomeQgo advies

Het is feest! De berekening achter HomeQgo heeft het Validated by ISSO-certificaat. Dit betekent dat we eerlijk, betrouwbaar en professioneel te werk gaan.

Lees verder

Zo vraag je de btw voor zonnepanelen terug

Op de aanschaf en installatie van zonnepanelen kun je de btw terugvragen bij de Belastingdienst. De btw-teruggave kunnen wij voor je doen, maar kun je ook zelf uitvoeren...

Lees verder

Combineer je zonnepanelen met deze nieuwe zonneboiler

Zonneboilers zijn doorgaans groter dan zonnepanelen, waardoor het plaatsen soms lastig is als je als je al een aantal zonnepanelen op je dak hebt. HRsolar biedt een oplossing!

Lees verder