« Naar het nieuwsoverzicht

Hoe weet ik of ik een spouwmuur heb?

Bij het isoleren van je woning wordt er vaak gebruik gemaakt van spouwmuurisolatie. Om je spouwmuur te laten isoleren is één vraag heel belangrijk om te beantwoorden; “Heb ik een spouwmuur?”

 

Wat is een spouwmuur?

Om de vraag te beantwoorden; “Heb ik een spouwmuur?” is het allereerst belangrijk om te weten wat een spouwmuur precies is. Een spouwmuur bestaat eigenlijk uit twee muren die worden gescheiden door lucht, de spouw. De lucht tussen de binnen- en buitenmuur functioneert als isolatie en voorkomt wateroverlast.  Nu je weet wat een spouwmuur is kunnen we kijken of je een spouwmuur hebt. Een muur met een spouw is te herkennen aan verschillende kenmerken.

De Bouwtekening

Een eerste manier om erachter te komen wat voor muur jouw woning heeft, is het bekijken van de bouwtekening. Op de bouwtekening kun je kijken naar de buitenmuur van de woning. Zijn er op de tekening twee muren aangegeven, dan heb je een spouwmuur.

Het bouwjaar

Een tweede manier om te bepalen wat voor muur jouw woning heeft is kijken naar het bouwjaar van je woning. Want in het verleden werden woningen gebouwd zonder spouw. Er was dus slechts sprake van een enkele muur. Dit geldt voor woningen die gebouwd zijn voor 1920. Valt het bouwjaar van je woning tussen 1920 en 1976. Dan is de kans groot dat je een spouwmuur hebt. Woningen die gebouwd zijn na 1976 beschikken wel over een spouwmuur die al geïsoleerd is.

De muurdikte

De dikte van de muur geef ook een goede indicatie of je woning een spouwmuur heeft. Dit kun je gemakkelijk zien als je bij een raam naar de dikte van de muur kijkt. Wanneer de dikte kleiner is dan 25 cm heeft de woning hoogstwaarschijnlijk geen spouw. Soms heeft de woning dan een kleine spouw.  Is de muur dikker dan 25 cm, dan is er zeker sprake van een spouwmuur.

Wil je weten wat jij kan doen om energie te besparen?
Al 123.009 mensen gingen je voor

Ik heb een spouwmuur, wat nu?

Het blijkt dat je een spouwmuur hebt? Dan kan je nadenken over manieren om je muur te isoleren. Hiermee bespaar je veel stookkosten. Echter is er kans dat er al isolatie aanwezig is. Mocht je dit niet zeker weten, stel je hebt het huis net gekocht, is dit terug te vinden in het energielabel.

Behalve het inzien van het energielabel kan je ook de buitengevel van je woning bekijken. Bij het inspuiten van isolatiemateriaal worden gaten geboord in de buitenmuur. Deze worden hierna weer gedicht, vaak is er hierdoor sprake van licht kleurverschil. Dit kleurverschil is een signaal dat je spouw geïsoleerd is.

Ik heb geen spouwmuur, wat nu?

Zonder spouw hoef je uiteraard niet na te denken over of de spouw geïsoleerd moet worden, want die is er niet. Maar wat moet je dan?

Je kunt je muren isoleren met buiten- of binnenmuur isolatie. Als je de binnenkant van de muren laat isoleren, wordt het huis iets kleiner. Ook moet je er rekening mee houden dat je meubels het best kunt verplaatsen naar een andere kamer. Ben je al aan het verhuizen of verbouwen? Dan is dit zeker een slimme keus!

Bij buitengevelisolatie (ook wel buitenmuurisolatie) wordt er isolatie aan de buitenkant van de muur geplaatst. Op deze isolatielaag wordt vervolgens een stuclaag of steenstrips geplaatst. Deze kun je zelf samenstellen in de kleur die jij wilt. Het isoleren van de muur aan de buitenkant kost meer dan de binnenkant, maar betekent wel dat je een volledig nieuwe buitenmuur hebt. Twijfel je of je binnen een paar jaar het voegwerk zal moeten laten vernieuwen? Dan sla je met buitengevelisolatie direct twee vliegen in één klap.

Ben je geïnteresseerd naar de mogelijkheden van jouw woning? Wij geven je een persoonlijk advies en offertes in onze huisscan!

IsolerenGerelateerde artikelen

Hoe weet je of je woning al goed geïsoleerd is?

Als je je woning gaat verduurzamen, wil je weten wat de basis is. Hiervoor zou je het liefst in je muren, dak of vloer kijken. Met deze tips kun je vinden...

Lees verder

Niets aan milieu doen veel duurder dan investeren in klimaatbeleid

Veel mensen zien weinig in investeringen in duurzame energie, omdat die te duur zouden zijn. Nieuw internationaal onderzoek laat echter zien dat niets doen veel meer kost...

Lees verder

Profiteer samen met je buren van korting

Het is vandaag, 28 september 2019, nationale burendag! Wist je dat je bij HomeQgo met je buren terecht kunt voor korting op je zonnepanelen en isolatieproducten?

Lees verder