« Naar het nieuwsoverzicht

Heb ik een Spouwmuur? En wat betekent dit?

Bij het isoleren van je woning wordt er vaak gebruik gemaakt van spouwmuurisolatie. Om je spouwmuur te laten isoleren is één vraag heel belangrijk om te beantwoorden; “Heb ik een spouwmuur?”

 

Wat is een spouwmuur?

Om de vraag te beantwoorden; “Heb ik een spouwmuur?” is het allereerst belangrijk om te weten wat een spouwmuur precies is. Een spouwmuur bestaat eigenlijk uit twee muren die worden gescheiden door lucht, de spouw. De lucht tussen de binnen- en buitenmuur functioneert als isolatie en voorkomt wateroverlast.  Nu je weet wat een spouwmuur is kunnen we kijken of je een spouwmuur hebt. Een muur met een spouw is te herkennen aan verschillende kenmerken.

De Bouwtekening

Een eerste manier om erachter te komen wat voor muur jouw woning heeft, is het bekijken van de bouwtekening. Op de bouwtekening kan je kijken naar de buitenmuur van de woning. Zijn er op de tekening twee muren aangegeven, dan heb je een spouwmuur.

Het bouwjaar

Een tweede manier om te bepalen wat voor muur jouw woning heeft is kijken naar het bouwjaar van je woning. Want in het verleden werden woningen gebouwd zonder spouw. Er was dus slechts sprake van een enkele muur. Dit geldt voor woningen die gebouwd zijn voor 1920. Valt het bouwjaar van je woning tussen 1920 en 1976. Dan is er niet met zekerheid te zeggen of je wel of niet een spouwmuur hebt, dit verschilt per woning. Woningen die gebouwd zijn na 1976 beschikken wel over een spouwmuur.

De muurdikte

Hiernaast is de dikte van de muur een goede indicatie of je woning een spouwmuur heeft. Wanneer de dikte kleiner is dan 25 cm heeft de woning hoogstwaarschijnlijk geen spouw. Soms heeft de woning dan een kleine spouw.  Is de muur dikker dan 25 cm, dan is er zeker sprake van een spouwmuur.

Aanwezigheid luchtrooster

Een andere indicatie van een spouwmuur is de aanwezigheid van luchtkokers. Deze zijn te herkennen aan een luchtrooster op de buitenmuur. Echter hoeft de afwezigheid van een rooster niet te betekenen dat de woning niet voorzien is van een spouw. Het geeft slechts een indicatie.

Wil je weten wat jij kan doen om energie te besparen?
Al 123.009 mensen gingen je voor

Ik heb een spouwmuur, wat nu?

Het blijkt dat je een spouwmuur hebt? Dan kan je nu nadenken over manieren om je muur te isoleren. Echter is er kans dat er al isolatie aanwezig is. Mocht je dit niet zeker weten, stel je hebt het huis net gekocht, is dit terug te vinden in het energielabel.

Behalve het inzien van het energielabel kan je ook de buitengevel van je woning bekijken. Bij het inspuiten van isolatiemateriaal worden gaten geboord in de buitenmuur. Deze worden hierna weer gedicht, vaak is er hierdoor sprake van licht kleurverschil. Dit kleurverschil is een signaal dat je spouw geïsoleerd is.

Een laatste manier om inzage te krijgen in de isolatie van je spouw is een warmtescan. Het onderzoek met de warmtecamera, endoscopisch onderzoek, geeft inzage in de temperatuur van je buitenmuur. Hierdoor kan je zien of er isolatie aanwezig is, en wat de kwaliteit van de isolatie is.

Ik heb geen spouwmuur, wat nu?

Zonder spouw hoef je uiteraard niet na te denken over of de spouw geïsoleerd moet worden, want die is er niet. Maar wat moet je dan?

Er zijn nog andere opties om je woning te isoleren, deze zijn intensiever dan een spouwmuur isolatie. Met de afwezigheid van een spouwmuur, moet het isolatiemateriaal namelijk aan de binnen- of buitenzijde van de muur geplaatst worden. Isolatie van de buitengevel is hiervoor de beste optie.

Ben je geïnteresseerd naar de mogelijkheden van jouw woning? Wij geven je een persoonlijk advies in onze huisscan!

IsolerenGerelateerde artikelen

Wat is lage temperatuurverwarming?

Bij het verduurzamen van je huis kan lage temperatuurverwarming een verschil maken. Zeker in combinatie met andere verduurzaam mogelijkheden kan er veel bespaard worden op...

Lees verder

Wonen in een monument: hoe kun je nu verduurzamen?

Je woont in een monument. Dit heeft heeft impact op de manier waarop je je huis kunt verduurzamen. Maar waar moet je rekening mee houden en waar start je?

Lees verder

Hoe staat het met de subsidie voor warmtepompen en zonneboilers (2019)?

In 2018 zijn er bijna 34.000 aanvragen gedaan, voor een bedrag van €108 miljoen. Dit terwijl er 100 miljoen euro was vrijgegeven. Hoeveel subsidie is er beschikbaar voor 2019?

Lees verder