« Naar het nieuwsoverzicht

Dit is waarom je beter een energielabel A+++ apparaat kunt kopen

Heb je een nieuwe wasmachine, droger of vaatwasser nodig? Dan kan het heel verleidelijk zijn om te kijken naar de prijs en te gaan voor een apparaat met energielabel A+. Dat klinkt goed toch? In dit artikel leggen we je uit waarom je beter kunt kiezen voor een apparaat met een hoger energielabel.

 

A+ is het laagste energielabel dat verkocht mag worden

De energielabel ranking van G naar A is jaren geleden ontstaan. Sindsdien zijn de apparaten steeds duurzamer geworden, maar zijn de eisen voor de energielabels hetzelfde gebleven. Een paar jaar geleden zijn daarom de labels A+, A++ en A+++ toegevoegd. 

Deze klinken ontzettend duurzaam. Maar wist je dat A+ het minst duurzame energielabel is dat nog nieuw op de markt mag worden gebracht? Dit geldt voor wasmachines, koelkasten, vriezers en vaatwassers. Voor wasdrogers is dit het B-label.

Goedkoop is duurkoop

Om te laten zien wat de impact van een energielabel is, vergelijken we twee wasdrogers met een energielabel B en A+++ over een periode van 10 jaar, waarbij wordt uitgegaan van een gebruik van 2,5 keer per week.

Duurzame wasdroger met label A+++

Koop: €800

Verbruik per jaar: €18

Kosten over 10 jaar: 900 + (18 x 10) = €980

 

Goedkope wasdroger met label B

Koop: €470

Verbruik per jaar: €67

Kosten over 10 jaar: 470 + (67 x 10) = €1.140

 

Groot verschil hè? Een energielabel B droger is dus op de langere termijn duurder dan A+++. Als je echter nog meer wilt besparen, kun je beter kiezen voor de waslijn. Hierdoor bespaar je niet alleen de hierboven genoemde kosten, maar gaat je kleding ook veel langer mee. Lees hier meer tips om in en om je huis te besparen.

Wil je weten wat jij kan doen om energie te besparen?
Al 123.009 mensen gingen je voor
Besparen EnergielabelGerelateerde artikelen

Hoe weet je of je woning al goed geïsoleerd is?

Als je je woning gaat verduurzamen, wil je weten wat de basis is. Hiervoor zou je het liefst in je muren, dak of vloer kijken. Met deze tips kun je vinden...

Lees verder

Niets aan milieu doen veel duurder dan investeren in klimaatbeleid

Veel mensen zien weinig in investeringen in duurzame energie, omdat die te duur zouden zijn. Nieuw internationaal onderzoek laat echter zien dat niets doen veel meer kost...

Lees verder

Profiteer samen met je buren van korting

Het is vandaag, 28 september 2019, nationale burendag! Wist je dat je bij HomeQgo met je buren terecht kunt voor korting op je zonnepanelen en isolatieproducten?

Lees verder