« Naar het nieuwsoverzicht

Dit is waarom je beter een energielabel A+++ apparaat kunt kopen

Heb je een nieuwe wasmachine, droger of vaatwasser nodig? Dan kan het heel verleidelijk zijn om te kijken naar de prijs en te gaan voor een apparaat met energielabel A+. Dat klinkt goed toch? In dit artikel leggen we je uit waarom je beter kunt kiezen voor een apparaat met een hoger energielabel.

 

A+ is het laagste energielabel dat verkocht mag worden

De energielabel ranking van G naar A is jaren geleden ontstaan. Sindsdien zijn de apparaten steeds duurzamer geworden, maar zijn de eisen voor de energielabels hetzelfde gebleven. Een paar jaar geleden zijn daarom de labels A+, A++ en A+++ toegevoegd. 

Deze klinken ontzettend duurzaam. Maar wist je dat A+ het minst duurzame energielabel is dat nog nieuw op de markt mag worden gebracht? Dit geldt voor wasmachines, koelkasten, vriezers en vaatwassers. Voor wasdrogers is dit het B-label.

Goedkoop is duurkoop

Om te laten zien wat de impact van een energielabel is, vergelijken we twee wasdrogers met een energielabel B en A+++ over een periode van 10 jaar, waarbij wordt uitgegaan van een gebruik van 2,5 keer per week.

Duurzame wasdroger met label A+++

Koop: €800

Verbruik per jaar: €18

Kosten over 10 jaar: 900 + (18 x 10) = €980

 

Goedkope wasdroger met label B

Koop: €470

Verbruik per jaar: €67

Kosten over 10 jaar: 470 + (67 x 10) = €1.140

 

Groot verschil hè? Een energielabel B droger is dus op de langere termijn duurder dan A+++. Als je echter nog meer wilt besparen, kun je beter kiezen voor de waslijn. Hierdoor bespaar je niet alleen de hierboven genoemde kosten, maar gaat je kleding ook veel langer mee. Lees hier meer tips om in en om je huis te besparen.

Wil je weten wat jij kan doen om energie te besparen?
Al 123.009 mensen gingen je voor
Besparen EnergielabelGerelateerde artikelen

Hoe werkt een warmtepomp?

Wil je binnenkort een warmtepomp laten plaatsen, maar wil je graag weten hoe deze werkt? Hiervoor is een beetje technische kennis nodig. Het proces bestaat uit 4 stappen...

Lees verder

Nadelen en fouten bij spouwmuurisolatie: waar moet je op letten?

Spouwmuurisolatie heeft tientallen voordelen, maar er kan helaas ook wat fout gaan als een aantal belangrijke aspecten over het hoofd worden gezien. Dit zijn onze tips waarmee je..

Lees verder

Vandaag hebben we verbruikt wat de aarde in één jaar kan leveren

Vandaag is het, vroeger in het jaar dan ooit, Earth Overshoot Day. Dit is de dag waarop we wereldwijd meer voedsel en middelen van de aarde hebben gebruikt, dan dat het in een jaar

Lees verder