« Naar het nieuwsoverzicht

Dit is waarom je beter een energielabel A+++ apparaat kunt kopen

Heb je een nieuwe wasmachine, droger of vaatwasser nodig? Dan kan het heel verleidelijk zijn om te kijken naar de prijs en te gaan voor een apparaat met energielabel A+. Dat klinkt goed toch? In dit artikel leggen we je uit waarom je beter kunt kiezen voor een apparaat met een hoger energielabel.

 

A+ is het laagste energielabel dat verkocht mag worden

De energielabel ranking van G naar A is jaren geleden ontstaan. Sindsdien zijn de apparaten steeds duurzamer geworden, maar zijn de eisen voor de energielabels hetzelfde gebleven. Een paar jaar geleden zijn daarom de labels A+, A++ en A+++ toegevoegd. 

Deze klinken ontzettend duurzaam. Maar wist je dat A+ het minst duurzame energielabel is dat nog nieuw op de markt mag worden gebracht? Dit geldt voor wasmachines, koelkasten, vriezers en vaatwassers. Voor wasdrogers is dit het B-label.

Goedkoop is duurkoop

Om te laten zien wat de impact van een energielabel is, vergelijken we twee wasdrogers met een energielabel B en A+++ over een periode van 10 jaar, waarbij wordt uitgegaan van een gebruik van 2,5 keer per week.

Duurzame wasdroger met label A+++

Koop: €800

Verbruik per jaar: €18

Kosten over 10 jaar: 800 + (18 x 10) = €980

 

Goedkope wasdroger met label B

Koop: €470

Verbruik per jaar: €67

Kosten over 10 jaar: 470 + (67 x 10) = €1.140

 

Groot verschil hè? Een energielabel B droger is dus op de langere termijn duurder dan A+++. Als je echter nog meer wilt besparen, kun je beter kiezen voor de waslijn. Hierdoor bespaar je niet alleen de hierboven genoemde kosten, maar gaat je kleding ook veel langer mee. Lees hier meer tips om in en om je huis te besparen.

Wil je weten wat jij kan doen om energie te besparen?
Al 123.009 mensen gingen je voor
Besparen EnergielabelGerelateerde artikelen

Validated by ISSO-certificaat voor het HomeQgo advies

Het is feest! De berekening achter HomeQgo heeft het Validated by ISSO-certificaat. Dit betekent dat we eerlijk, betrouwbaar en professioneel te werk gaan.

Lees verder

Zo vraag je de btw voor zonnepanelen terug

Op de aanschaf en installatie van zonnepanelen kun je de btw terugvragen bij de Belastingdienst. De btw-teruggave kunnen wij voor je doen, maar kun je ook zelf uitvoeren...

Lees verder

Combineer je zonnepanelen met deze nieuwe zonneboiler

Zonneboilers zijn doorgaans groter dan zonnepanelen, waardoor het plaatsen soms lastig is als je als je al een aantal zonnepanelen op je dak hebt. HRsolar biedt een oplossing!

Lees verder