« Naar het nieuwsoverzicht

Dit betekent Prinsjesdag 2019 voor het verduurzamen van je woning

Na Prinsjesdag word je overspoeld door cijfers. Wat gaat 2020 jou financieel opleveren of zal het juist tegenvallen? Gelukkig heb je zelf invloed op je energierekening door je woning te verduurzamen. Wij zetten voor je op een rijtje wat Prinsjesdag 2019 betekent voor de verduurzaming van jouw woning.

 

Gas kost meer, elektriciteit kost minder.

Verbruik jij weinig gas, maar wat meer elektriciteit? Dan zal je volgend jaar minder geld kwijt zijn aan energiebelasting. Als je bijvoorbeeld 1.200 gas en 2.600 kWh elektriciteit verbruikt, zal je ongeveer 100 euro per jaar gaan besparen.

Dit komt doordat gas ongeveer 4 cent per meer gaat kosten (dit kost nu tussen de 60 en 70 cent). Elektriciteit gaat omlaag met 0,09 cent per kWh (dit kost nu ongeveer 22 cent per kWh). In de aankomende jaren zal de energiebelasting voor elektriciteit verder verlaagd worden. De prijs van gas wordt juist hoger.

Met deze verandering wordt isolatie en warmtepompen aantrekkelijker. Isolatie zorgt dat je woning minder verwarmt hoeft te worden en warmtepompen verminderen je gasverbruik, door je woning te verwarmen met elektriciteit.

Compensatie door belastingvermindering

De ‘vermindering energiebelasting’, wat voorheen heffingskorting werd genoemd, is een vast bedrag per jaar dat wordt afgetrokken van je energiebelasting. Deze korting wordt groter, waardoor je minder zult betalen.

Salderingsregeling

De energie die zonnepanelen opwekken lever je terug aan het elektriciteitsnet. Daardoor loopt je meter terug of registreert je slimme meter dat je teruglevert. Omdat je stroom ‘verkoopt’ moet je eigenlijk een rekening sturen. Omdat dat niet handig is, wordt dit verrekend op je jaarrekening. De kWh stroom van de leverancier kost hetzelfde als de kWh stroom die jij teruglevert. Dat heet salderen.

Deze regeling zal vanaf 2023 geleidelijk veranderen naar een terugleversubsidie. Deze nieuwe subsidie blijkt echter complex te zijn, waardoor er ook deze Prinsjesdag nog geen concrete plannen konden worden bekend gemaakt. Deze zullen naar verwachting aankomende jaren bekend worden gemaakt. De overheid zal er overigens voor zorgen dat de terugverdientijd voor zonnepanelen rond de 7 jaar zal blijven. Hiermee blijven zonnepanelen een slimme keus.

Wil je weten wat jij kan doen om energie te besparen?
Al 123.009 mensen gingen je voor

Warmtefonds

Er zal de aankomende jaren geld en tijd worden gestopt in het opzetten van een warmtefonds. Met dit fonds kunnen woningeigenaren € 25.000 lenen voor het verduurzamen van hun huis. De rente zal lager zijn dan bij de bank en kan rustig worden terugbetaald. Het idee is dat mensen aflossen wat ze hebben bespaard met de maatregelen. Wanneer het fonds precies start, is nog niet bekend.

Conclusie

  • Isolatie en warmtepompen worden interessanter doordat de gasprijzen stijgen.
  • In 2020 is de kans groot dat je ongeveer €100 minder zal betalen voor energie.
  • Zonnepanelen blijven een slimme keus, doordat de salderingsregeling tot 2023 zal blijven en daarna andere aantrekkelijke regelingen zullen komen.
  • Overheid stopt geld en tijd in het opzetten van een warmtefonds, waarmee je in de toekomst op een aantrekkelijke manier geld kunt lenen voor verduurzaming.
Besparen FinancieelGerelateerde artikelen

Is je cv-ketel aan vervanging toe?

Veel apparaten blijf je gebruiken totdat ze stuk gaan. Toch is dat economisch en milieutechnisch gezien niet altijd de beste keus. Neem cv-ketels, die zijn de afgelopen tien jaar v

Lees verder

Zo scannen wij jouw huis online

Als je wel eens in onze huisscan bent geweest, zal je je misschien hebben verbaasd over de hoeveelheid informatie die wij al voor je hebben uitgezocht. We leggen je graag uit hoe..

Lees verder

Het verschil tussen de Split en Monoblock warmtepomp buitenunits van Nefit

Nefit is al jarenlang de bekendste partij op het gebied van cv-ketels en HR-ketels. Sinds een paar jaar verkopen zij ook de duurzame vervanger: de warmtepomp. De twee buitenunits

Lees verder