« Naar het nieuwsoverzicht

Combineer je zonnepanelen met deze nieuwe zonneboiler

In elke straat zie je wel een dak vol liggen met zonnepanelen. Kijk maar eens om je heen! Misschien heb jij er ook al een aantal op je dak liggen? In dat geval is het waarschijnlijk lastig om nog een geschikt plekje te vinden voor grote zonnecollectoren. Daar heeft onze nieuwe partner HRsolar een oplossing voor gevonden. Lees je mee?

 

De afmetingen van de zonnecollectoren

We merkten dat veel van onze klanten een zonneboiler zouden willen, maar hier niet de uitstraling van hun dak voor willen opgeven. Zonnepanelen zijn er ten slotte al in volledig zwart, zodat ze minder opvallen, maar zonnecollectoren zijn vaak blauw en anderhalf tot twee keer zo groot. Dat kan er slordig uit gaan zien.

HRsolar bracht zonnecollectoren op de markt met dezelfde maat als zonnepanelen. Daarbij zijn de panelen zwart, zodat ze nauwelijks opvallen en er vrijwel hetzelfde uitzien als je zwarte zonnepanelen. Naast de hoogte en breedte, is er ook rekening gehouden met de dikte. De panelen zijn 4 cm, net zo dik als zonnepanelen. Daardoor sluiten ze esthetisch perfect aan.

Naast de maat van de panelen heeft deze zonneboiler nog meer voordelen. Het boilervat waar het warm water in wordt opgeslagen kan in verschillende maten worden uitgevoerd. Als je geen ruimte hebt voor een staand vat, kun je kiezen voor een liggende. Tot slot kan deze zonneboiler worden aangesloten op een warmtepomp, waardoor je je huis helemaal geschikt maakt voor de toekomst!

Wil je weten wat jij kan doen om energie te besparen?
Al 123.009 mensen gingen je voor

5 veel gestelde vragen over zonneboilers beantwoord

1. Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler verwarmt water door (zon)licht met behulp van zonnecollectoren op het dak. Het warme water wordt opgeslagen in een voorraadvat. Is het vat leeg of nog niet op temperatuur? Dan springt de cv-ketel of warmtepomp bij zodat je altijd warm water hebt. Met een zonneboiler bespaar je dus fors op je (gas)rekening. HRsolar legt het uit via een filmpje:

 

Je zonneboiler wordt vaak alleen aangesloten op je tapwater, zodat je direct kunt besparen op je douche, bad en overige warmwaterkranen. Optioneel kan de zonneboiler ook worden aangesloten op je cv-circuit, zodat hij de ketel of warmtepomp ook ondersteund in het verwarmen van je huis.

Als je een zonneboiler laat plaatsen krijg je, afhankelijk van jouw gezinssamenstelling en wensen, één tot vier panelen op je dak en een boilervat ter grootte van een koelkast bij je cv-ketel of warmtepomp. Benieuwd wat de mogelijkheden voor jou zijn? Ontdek het in de huisscan! Als je een offerte aanvraagt bekijkt een van onze energieadviseurs je situatie nog eens, zodat we je een persoonlijke offerte kunnen toesturen.

2. Is mijn huis geschikt voor een zonneboiler?

Dat checken wij voor je! Als je een offerte aanvraagt via de huisscan, bekijkt een van onze energieadviseurs je dak. We checken of er genoeg ruimte is, of er genoeg zon op je dak valt en of er bomen in de buurt staan. We houden daarbij rekening met veiligheidsmarges, want we willen natuurlijk niet dat je zonnecollector van het dak af vliegt bij storm.

Als je enthousiast bent over je offerte, laten we een installateur uit de buurt langskomen om te controleren of we niets over het hoofd hebben gezien, om te kijken hoe het leidingwerk is aangelegd en waar de boiler geplaatst kan worden.

Op rieten en leien daken kunnen we helaas geen zonnecollectoren leggen, maar op daken met andere dakdekking is dit wel mogelijk. Het rendement is het best als ze richting het zuiden zijn geplaatst, maar kleine afwijkingen zijn geen probleem.

3. Hebben we genoeg zon in Nederland voor een zonneboiler?

Vroeger moest de zon echt schijnen om je water te verwarmen, maar door vele ontwikkelingen van de afgelopen jaren is licht op de collector al goed genoeg. De panelen hoeven ook niet meer precies op het zuiden te liggen.

In de zomer werken de panelen vanzelfsprekend het best: het is warm en de zon is over een groot deel van de dag te zien. In de winter moet de cv-ketel of warmtepomp bijspringen, maar geeft het alsnog een mooie besparing. Je kunt jaarlijks wel 500 duurzame douches nemen!

4. Krijg ik subsidie?

Ja! Zonneboilers vallen onder de ISDE (voluit ‘investeringssubsidie duurzame energie’ genoemd). Dit is een tegemoetkoming vanuit de overheid die de aankoopprijs van zonneboilers en warmtepompen aantrekkelijker maakt. Je krijgt deze subsidie voor een aantal modellen, waaronder die van HRsolar. Je bespaart er tot wel 1700 euro mee.

De subsidie kun je zelf aanvragen via mijn.rvo.nl. Je logt hier in met je DigiD, waarna je de aanvraag invult en je het bewijs van aankoop en installatie door een deskundige installateur meestuurt. Je kunt de subsidie pas aanvragen na de installatie, maar wel binnen zes maanden na de installatiedatum. Meer over de voorwaarden lees je op de website van de RVO. Als je aan de voorwaarden voldoet krijg je binnen 8 weken het besluit toegestuurd en een week later de subsidie op je rekening gestort.

Het is mogelijk dat er regionale subsidies beschikbaar zijn. Deze kun je het best zoeken via de website van je gemeente of bij de Energiesubsidiewijzer.

5. Hoeveel ga ik besparen met mijn zonneboiler?

Dat is erg afhankelijk van jouw gezinssamenstelling, je waterverbruik, de beschikbare ruimte in en op je huis en de hoeveelheid zon die op je dak schijnt. Gezinnen van vier of meer gebruiken bijvoorbeeld meer water dan een alleenstaande, tenzij die alleenstaande enorm veel gebruik maakt van de jacuzzi.

Over het algemeen geldt dat grote gezinnen de zonneboiler sneller hebben terugverdiend dan kleine gezinnen. Dat komt doordat ze meer water verbruiken en daardoor meer kunnen besparen. De besparing ligt gemiddeld op 50 procent op je tapwater, waardoor je  uitkomt op een terugverdientijd van 8 tot 15 jaar. Dat klinkt lang, maar we zien dat onze klanten niet alleen verduurzamen bij een korte terugverdientijd. Een stijging van de woningprijs, een beter energielabel en het goede gevoel van een duurzame douche tellen namelijk ook mee!

Bekijk online hoeveel jij kunt besparen. Dat kan door je postcode en huisnummer in te vullen, waarna je binnen een paar minuten je persoonlijke advies ontvangt.

Heb je nog geen zonnepanelen? Dan is het bij HomeQgo ook mogelijk om zonnepanelen en zonneboilers samen te kopen. Als je een offerteaanvraag doet voor beide producten, maken wij een geschikt ‘zonneplan’ voor op je dak. Zien we jouw offerteaanvraag binnenkort tegemoet?

ZonneboilerGerelateerde artikelen

Validated by ISSO-certificaat voor het HomeQgo advies

Het is feest! De berekening achter HomeQgo heeft het Validated by ISSO-certificaat. Dit betekent dat we eerlijk, betrouwbaar en professioneel te werk gaan.

Lees verder

Zo vraag je de btw voor zonnepanelen terug

Op de aanschaf en installatie van zonnepanelen kun je de btw terugvragen bij de Belastingdienst. De btw-teruggave kunnen wij voor je doen, maar kun je ook zelf uitvoeren...

Lees verder

Is je cv-ketel aan vervanging toe?

Veel apparaten blijf je gebruiken totdat ze stuk gaan. Toch is dat economisch en milieutechnisch gezien niet altijd de beste keus. Neem cv-ketels, die zijn de afgelopen tien jaar..

Lees verder