« Naar het nieuwsoverzicht

50% meer zonnestroom in opgewekt in 2018

De productie van zonnestroom groeide het afgelopen jaar met meer dan 50 procent. De hoeveelheid duurzame energie uit windmolens bleef ongeveer gelijk.

Dit komt naar voren uit de jaarcijfers van energieopwek.nl, de site van het Energieakkoord die real-time de productie van duurzame energie toont. De hoeveelheid duurzame stroom steeg naar schatting van 15 procent naar 17 procent.

Van het totale energieverbruik in Nederland was afgelopen jaar naar schatting 7,3 procent duurzaam. Dat was een jaar eerder nog 6,6 procent. In totaal leverden zonnepanelen 12,5 PetaJoule aan elektriciteit, tegen 8 PetaJoule in 2017. Daarbij staat een PetaJoule gelijk aan het jaarverbruik van 15.000 huishoudens.

Wil je weten wat jij kan doen om energie te besparen?
Al 123.009 mensen gingen je voor

De toename kwam door het zonnige jaar, maar vooral door de groei van het aantal zonnepanelen. Met deze productie dekt zonnestroom 3 procent van de landelijke stroomvraag. Afgezet tegen het totale energieverbruik levert zon 0,6 procent van het totaal.

De jaarproductie van windenenergie bleef met 39 PetaJoule ongeveer gelijk aan vorig jaar. Daarvan kwam 25 PetaJoule van land en de rest van zee. De productie steeg nauwelijks omdat er bijna geen nieuwe capaciteit bijkwam.

Zonnepanelen
Bron: https://www.telegraaf.nl/financieel/2969701/50-procent-meer-zonnestroom-in-2018-opgewektGerelateerde artikelen

Heb ik een Spouwmuur? En wat betekent dit?

Bij het isoleren van je woning wordt er vaak gebruik gemaakt van spouwmuurisolatie. Om je spouwmuur te laten isoleren is een vraag heel belangrijk om te beantwoorden; “Heb ik...

Lees verder

Wat is lage temperatuurverwarming?

Bij het verduurzamen van je huis kan lage temperatuurverwarming een verschil maken. Zeker in combinatie met andere verduurzaam mogelijkheden kan er veel bespaard worden op...

Lees verder

Wonen in een monument: hoe kun je nu verduurzamen?

Je woont in een monument. Dit heeft heeft impact op de manier waarop je je huis kunt verduurzamen. Maar waar moet je rekening mee houden en waar start je?

Lees verder